Novou úpravu prodeje léků odmítají lékaři i lékárníci

Poslanci by měli na dnes zahajované schůzi projednat ve zkráceném řízení novelu zákona o léčivech. Počítá s tím, že by lékárny posílaly údaje o vydaných lécích do centrální databáze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Proti se postavily profesní komory lékárníků a doktorů - apelují na poslance, aby novelu odmítli, protože by prý na jejím základě mohly být zneužívány osobní údaje pacientů, respektive zákazníků lékáren.

Obhájci nové úpravy upozorňují, že u většiny případů by byl zapotřebí takzvaný informovaný souhlas dotyčných lidí s využitím údajů v databázi. Ty by byly anonymní, osobní data by se do centrálního úložiště nedostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o léčivech diskutovali Zdeněk Mrozek a Marek Hampel v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Zdeněk Mrozek, viceprezident České lékařské komory, tento argument ale odmítá.

"Pokud vím, tak budou odesílány veškeré údaje, takže veškeré údaje v té databázi budou. Jak budou tyto údaje párovány, případně dávány dohromady, to už bude vnitřní záležitostí v podstatě správce. Takže myslím si, že jakmile budou jednou odeslány údaje se všemi parametry, tak už někde budou archivovány," řekl v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Viceprezident České lékařské komory neuznává ani argument, že podobná databáze by měla zabránit zneužití léků s pseudoefedrinem, z nichž se dá vyrábět nebezpečná droga pervitin.

"Myslím si, že tady máme mnohem jednodušší a mnohem levnější mechanismy, které by toto zneužívání mohly omezit. A na druhé straně nemáme záruku, že tento mechanismus bude využit takto a bude úspěšný," upozornil Mrozek.

Majitelé lékáren - narozdíl od lékárnické komory - novelu schvalují a žádný problém v ní nevidí. Ve vysílání Radiožurnálu to potvrdil předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

"Já si myslím, že novela zákona o léčivech je připravena správně, po konzultaci s Úřadem na ochranu osobních údajů. A veškeré připomínky, které úřad měl, tak jsou v zákoně zapracovány."

Nedomnívám se, že by došlo k nějakému prolomení soukromí, protože se jedná o zdravotní péči, a pan Mrozek velmi dobře ví, co to je informovaný souhlas pacienta s nahlížením do zdravotnické dokumentace. A toto je v tom zákoně ošetřeno," namítá Marek Hampel.

Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme