Poslanci definitivně zakázali prodej ruzyňského letiště

Sněmovna zakázala vládě prodat ruzyňské letiště. Sociálním demokratům se podařilo přehlasovat veto prezidenta a definitivně tak prosadit zákaz privatizace pražského letiště. Návrh prošel nejtěsnější nutnou většinou. Hlasovalo pro něj přesně 101 poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto)

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Normu ČSSD pomohli prosadit komunisté a část lidovců. Privatizaci letiště nastartovala ještě bývalá vláda Mirka Topolánka. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by byl ale jeho prodej nevýhodný.

"Jsem přesvědčen, že nejen teď uprostřed hospodářské krize, ale i kdykoli jindy je pro stát nevýhodné, aby se zbavoval vlivu nad tak strategickým vlastnictvím, jako je právě letiště. Pokud by stát prodal letiště například způsobem, jak to navrhovala Topolánkova vláda, tak nemáte garance, že nedojde k přeprodeji tohoto letiště a nevíte, u koho nakonec akcie skončí," řekl Sobotoka.

Pro normu, kterou předložili sociální demokraté loni v únoru, byly i obě bývalé členky Strany zelených a nezařazený občanský demokrat Juraj Raninec. Naopak proti se postavila sněmovní pravice.

"Tento návrh představuje zásah legislativní moci do pravomocí exekutivy. Považuji to za systémově špatný přístup. Návrh je z řad sociálních demokratů, kteří sami začali privatizaci letiště připravovat. Ten, kdo přinesl privatizaci letiště Praha do vlády, byl tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka," podotkl místopředseda ODS Petr Nečas.

Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme