Dodržování zákoníku práce má podle Juráskové zlepšit situaci mladých lékařů

Mladí lékaři si stěžují na vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která jim komplikuje atestační přípravy. Nelíbí se jim v mnoha případech ani jejich nástupní mzda, která představuje částku okolo 18,5 tisíce hrubého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři procházejí oddělením

Lékaři procházejí oddělením | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové by mohlo postavení mladých lékařů prospět dodržování zákoníku práce ze strany jejich zaměstnavatelů.


„Celá nespokojenost mladých lékařů plyne i z toho, jakým způsobem jsou financováni v českém zdravotnickém systému. Zde musím konstatovat, že apeluji na veškerá zdravotnická zařízení, aby v rámci výběrových řízení nabírali nové pracovníky za standardních podmínek odpovídajícím zákoníku práce. Zejména proto, že rezidenční a finanční prostředky, které na něj plynou jsou ty, z kterých má být hrazeno vzdělávání lékařů,“ řekla Radiožurnálu Jurásková.

Mladí lékaři rovněž kritizují systém takzvaných rezidenčních míst. Jsou prý nuceni podepisovat s nemocnicí smlouvu, která jim zakazuje měnit odbornost během přípravy na atestaci.

Když časem zjistí, že by je víc bavil jiný obor, nemohou to změnit. Pokud odejdou, posílá stát peníze dál původnímu zařízení a lékař si jinde platí vzdělávání sám. S tímto stavem nesouhlasí ani viceprezident české lékařské komory Zdeněk Mrozek.

„Osobně nevidím velký přínos v dotacích, které plynou na rezidenční místa, protože nositelem dotace není školenec, ale pracoviště. Neexistuje tedy ani zájem si školence takzvaně přitáhnout,“ uvedl Mrozek pro Radiožurnál.

Eva Rajlichová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme