Vláda bude jednat o ‚ekologičnosti‘ veřejných zakázek

Státní správa by měla při zadávání veřejných zakázek nebo při nákupech služeb více hledět na ekologii pořizovaných produktů. Požaduje to ministerstvo životního prostředí a dnes o tom bude jednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Dusík - ministr životního prostředí

Jan Dusík - ministr životního prostředí | Foto: Tomáš Adamec

Ovlivnit by se tak podle resortu mohl dopad těchto výrobků nebo služeb na životní prostředí. Do budoucna by se tak měly důsledně nakupovat například energeticky úsporné počítače, stavět energeticky úsporné budovy nebo kupovat nábytek vyrobený šetrným způsobem. Radiožurnálu to potvrdil ministr životního prostředí Jan Dusík.

„Zatímco dneska to bylo dobrovolné a nebyla pro to zpracována detailní metodika, tak podle návrhu, který předkládáme vládě, by měly státní orgány povinnost zohledňovat kritérium ekologičnosti u veřejných zakázek,“ řekl Dusík.

Součástí návrhu jsou podle něj dvě metodiky, ministerstvo ale bude nadále pracovat na dalších oblastech. Dosud zpracované metodiky se týkají kancelářského nábytku a počítačů.
V druhé vlně by se jednalo o potraviny a catering nebo zadávání silničních staveb či veřejného osvětlení.

„Náš návrh hovoří o tom, že zhruba od května, června tohoto roku by tato povinnost mohla být uložena. Budeme pak vyhodnocovat, jak je program naplňován. Budeme o tom předkládat informaci vládě a zvážíme, jestli je to, nebo není účinné,“dodal Dusík.

Veronika Malá, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme