Ministerstvo vnitra představí návrh řešení kybernetické bezpečnosti ČR

Nebezpečných webových stránek celosvětově přibývá. Hackeři - ať už pracující na vlastní pěst nebo ve službách skupin či států - jsou schopní vyřadit z provozu stránky důležitých úřadů ve světě. Ministerstvo vnitra právě dnes představí vládě svůj návrh řešení kybernetické bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle průzkumu společnosti AVG hrozí stažení virů nebo rizikového softwaru především na amerických, německých a čínských doménách. Podle průzkumu společnosti McAfee je na české doméně .cz nebezpečných asi šest webů z tisíce.

„Bezpečnostní problémy se soustřeďují spíše na úrovni organizací případně jednotlivců. Nicméně s ohledem na zapojení České republiky do zahraničních struktur lze očekávat, že dříve či později se můžeme stát nějakým cílem v hledáčku těchto nových hrozeb,“ řekl Rádiu Česko vedoucí redakce serveru Lupa.cz Aleš Miklík.

Kybernetický zločin se podle něj organizuje a profesionalizuje. „Pokud platilo před lety, že útočník chce dokázat sobě a svému okolí své schopnosti, dnes je motivací především finanční zisk,“ dodal Miklík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řešení kybernetické bezpečnosti ČR hovořil na Rádiu Česko Aleš Špidla, ředitel odboru kybernetické bezpečnosti ministerstva vnitra.

Proto dochází například k útokům na bankovní účty nebo banky. Velká část útoků hackerů se dnes ale soustřeďuje na větší celky - jako jsou státy nebo několik států najednou.


V minulosti zažilo kybernetické útoky na státní správu například Estonsko, které muselo čelit nájezdům hackerů, kteří údajně pocházeli z Ruska. České ministerstvo vnitra dnes představí vládě svůj návrh řešení kybernetické bezpečnosti.


Zákon o kybernetické bezpečnosti

„Kroků, které ministerstvo vnitra navrhuje ke zvýšení kybernetické bezpečnosti je celá řada. V první řadě to jsou technické kroky. Potom jde o právní kroky. Měl by vzniknout - jak je v materiálu, který dnes bude vláda schvalovat - zákon o kybernetické bezpečnosti. Musíme také rozšířit spolupráci s mezinárodními organizacemi, které se touto bezpečností zabývají,“ přiblížil na Rádiu Česko Aleš Špidla, ředitel odboru kybernetické bezpečnosti ministerstva vnitra.

Jedním z úkolů ministerstva vnitra je podle něj koordinovat činnost
státních institucí v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti. „To znamená spolupracovat s armádou, se zpravodajskými službami, s Národním bezpečnostním úřadem,“ uvedl.

Co se týká veřejné sféry, ministerstvo vnitra pro boj s internetovou kriminalitou dostane za úkol provozovat vládní pracoviště CSIRT (Computer Security Incident Response Team).

„To je pracoviště, které bude dohlížet na provoz kyberprostoru – části, která se týká kritické komunikační infrastruktury. Za druhé bude sbírat informace od ostatních podobných týmů, které už v ČR existují,“ dodal.


Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme