Kolonii Bedřiška už dříve obhlíželi pravicoví extremisté

Českému rozhlasu se podařilo zjistit, že v ostravské kolonii Bedřiška, kde došlo k žhářskému útoku, se v minulosti pohybovali pravicoví radikálové. Radiožurnálu to potvrdil svědek, který v lokalitě žije. Neznámý pachatel tam o víkendu hodil zápalnou láhev do domku romské rodiny. Policisté zatím vylučují verzi o útoku extremistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okno

Okno | Foto: Michal Schoffer

Co vedlo zatím neznámého pachatele k tomu, že si připravil zápalnou láhev plnou hořlaviny a hodil jí do domku romské rodiny zatím ostravští policisté netuší. Šéf kriminalistů Radovan Vojta nechce o motivu spekulovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravský policejní ředitel Tomáš Landsfeld potvrzuje, že nově získané informace od ČRo ihned prověří.

Radiožurnál, ale získal přímo v kolonii Bedřiška svědectví, které může vnést do vyšetřování nové světlo. Jeden z místních obyvatel potvrdil, že ho přímo v této lokalitě v minulosti oslovili pravicoví radikálové. Zajímali se o to, jak se starousedlíkům žije s romskými rodinami a jaké tam mají problémy.

Po žhářském útoku mají místní obyvatelé strach o svou bezpečnost. Policisté v lokalitě posílili své hlídky.

Ostravský policejní ředitel Tomáš Landsfeld v reakci na zjištění Českého rozhlasu potvrdil, že policie svědectví o pravicových radikálech okamžitě prověří. "Pro mě je v tuto chvíli nová. Svědka budeme kontaktovat a zeptáme se ho na detaily, tak abychom případně mohli uvažovat ve směru, že by v tom měli nějaký podíl. Jestliže se tam v minulosti objevili, může to znamenat, že je lokalita pro tyto lidi známá."

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer víkendový útok zásadně odsuzuje.

Premiér Jan Fischer případ z ostravské osady Bedřiška odsoudil a doufá, že se pachatele podaří brzy najít: "Nepřijatelné, otřesné, šílené. Jsem přesvědčen, že jsou to akce, které do normální společnosti nepatří. Pevně věřím, že se podaří věc vyšetřit a pachatele najít."

Andrea Brtníková, Václava Marešová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme