Finanční arbitr: Počet podnětů neustále narůstá

Úřad Finančního arbitra České republiky dnes předstupuje před veřejnost se zprávou o své činnosti za uplynulý rok. Zájem o služby téhle instituce rok od roku roste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební kreditní karta

Platební kreditní karta

Finanční arbitr je státem zřízená instituce, která je oprávněná bezplatně řešit spory mezi klienty a bankami v oblasti platebního styku. Byla zřízena v roce 2003 jako jeden z kroků harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie.

„Nejčastěji řešíme tuzemské převody – například, že banka peníze poslala na špatný účet, pozdě nebo špatným kurzem, dále je to zneužití platební karty v bankomatu a u obchodníka. Množí se například stížnosti, kdy u obchodníka dochází k platbě přes zfalšovaný podpis,“ přiblížil v Ranním interview Radiožurnálu arbitr František Klufa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční arbitr František Klufa byl hostem Ranního interview Radiožurnálu.

Počet podnětů podle něj stále narůstá. „Vykonávám funkci arbitra dva roky a za tu dobu se počet podnětů zdvojnásobil. V roce 2007 jsme měli celkem 370 a loni už 757 případů. Našich služeb začínají spotřebitelé více využívat. A my jsme jim v mnoha případech byli schopni pomoci ve velmi krátké době,“ uvedl s tím, že zatím rozhodl 90 procent sporů smírnou cestou.

Co se týče velikosti, patří institut finančního arbitra v ČR mezi tři nejmenší úřady v Evropě. „Ostatní kolegové z Evropy řeší například celý finanční trh. My jsme vymezení na oblast platebního styku. V naší instituci pracuje 6 lidí, zatímco například v Anglii tam pracuje 1200 lidí,“ přiblížil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřad Finančního arbitra České republiky zhodnotí svou činnost za rok 2009. Mluvíme s arbitrem Františkem Klufou.

Připravena je nyní novela zákona, která rozšiřuje pravomoci finančního arbitra i na spotřebitelské úvěry. Předpokládá se, že by účinnosti mohla nabýt v lednu příštího roku.

„Budu velmi rád, když se podaří legislativní práce na nové novele zákona. Je to další krůček ke strategii, o které hovoří ministerstvo financí. Že by měl být finanční arbitr do budoucna v podstatě kompetentní pro významnou část finančního trhu,“ uvedl Klufa na Rádiu Česko.

Katarína Brezovská, Václav Sochor, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme