Na různých místech Česka dnes podle tradice vyženou zimu a přivítají jaro

Podle tradice dnes lidé vyhánějí zimu a vítají jaro. V tento den se vynáší smrt, kterou představuje postava Morany. Ta znázorňuje zimu a lidé se s ní rozloučí a uvítají jaro jejím spálením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Morana

Morana | Foto: Dana Wiesnerová | Zdroj: Český rozhlas

Lidový zvyk si připomenou například v Cehnicích na Strakonicku. Kulturní program tam zorganizovala místní škola. „Všichni se sejdeme u programu s písničkami a říkankami. Pak se průvod se smrtkou přesune k potoku, kde se smrtka zapálí a hodí do vody. Letos jsme to spojili i s prodejní akcí výrobků, které byly vyrobeny ve škole,“ prozradila učitelka Eva Kalousová.

Takzvané Velikonoce na ruby dnes oslaví například v Němčicích nad Hanou. Akce začne účastí krojovaných děvčat a bude pokračovat koledou s vajíčky. „Je to vlastně taková dívčí varianta chlapecké koledy, kdy děvčata s nastrojeným májíčkem obchází město a zpívají písničky. Poté začne samotné zdobení smrtky,“ přiblížila organizátorka oslav Luďka Kouřilová.


Oslavit příchod jara ve slovanském duchu se dá i v centru Prahy. Na cestu k Vltavě s Moranou v čele se dnes vydá průvod od stanice metra Malostranská ke Karlovu mostu. Do vody hodí dospělí i děti hned několik vlastnoručně vyrobených symbolů smrti.

Ten největší bude podle jedné z organizátorek akce Miroslavy Černé vyrobený jen ze samých dobrot. „My tomu říkáme ‘ekologická Morana‘, protože je vyrobena jen z věcí, které potom pozřou kapři ve Vltavě, jestli tam nějací plavou, a kachny a labutě. Jsou to rohlíky, chleba, špagety, hřebíček či různé těstoviny, ze kterých vyrábíme korále. Jediné, co vlastně zůstane, jsou klacky. Myslím ale, že to Vltavu nepoškodí.

Podoba Morany je různá, lidé ji vyráběli vždy z toho, co měli po ruce. Nejčastěji ze starých košťat a hadrů.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Anna Kajlíková, Jiří Čondl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme