Nejdelší fronta na záchod přispěje dobré věci

Je to jako noční můra. Představa, že člověk stojí v nejdelší frontě na toaletu a nakonec zjistí, že ono místo je vlastně nefunkční. Tedy, jak se to vezme. Ten pocit si dnes může kdokoli vyzkoušet, ale rozhodně to nebude nic děsivého, protože jde o dobrou věc. Je totiž Světový den vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchody a sprchy pro dakaráky v poušti

Záchody a sprchy pro dakaráky v poušti | Foto: Jan Říha

Tradičně se k němu připojí i Český výbor pro UNICEF, a to charitativní akcí, která nese název „Nejdelší fronta na záchod“. Chce tak upozornit na problém, který se možná může zdát trošku úsměvný. Jenže nedostatek hygieny a sanitárního zázemí způsobuje každý den úmrtí asi čtyř tisíc dětí, takže jde o opravdu vážnou věc.

Fronta na toaletu má upozornit na problém, ale bude současně i pokusem o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Myšlenka je naprosto jednoduchá. „Dnes v 15 hodin odpoledne budeme mít v pražském parku Kampa umístěnu symbolickou „kadibudku“, od které bude stát fronta,“ vysvětlila v Ranním Radiožurnálu Pavla Gomba, ředitelka Českého výboru pro UNICEF.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akci spojenou se Světovým dnem vody představila v Ranním Radiožurnálu Pavla Gomba.

Současně – protože je to míněno i jako pokus o rekord – bude provedeno sčítání přítomných lidí. Když se člověk dostane až k cíli, může přispět symbolickou desetikorunou, což je obvyklá částka, která se u nás za použití toalety platí. Výtěžek půjde na projekty, která má UNICEF právě v této oblasti.

Problém s chybějícími toaletami je prý největší v saharské Africe, v jihovýchodní Asii i v některých zemích Latinské Ameriky. Také tam, kde dochází k přírodním katastrofám nebo ozbrojeným konfliktům. Všude, kde je hodně lidí na jednom místě a toto zázemí kriticky chybí.

UNICEF z České republiky tradičně podporuje středoafrickou Rwandu, je to země s velkými potřebami, ale populací srovnatelná s námi. „To znamená, že i třeba s menším množstvím prostředků, které u nás vybereme, je možno udělat velké věci. Český UNICEF díky svým dárcům postavil ve Rwandě několik zdrojů pitné vody, ale třeba i školních toalet oddělených pro chlapce a dívky v několika vesnicích. Zvyšuje to školní docházku a snižuje nemocnost,“ řekla Pavla Gamba.

Petr Král, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme