V zápalné lahvi při útoku v Bedřišce bylo rozpouštědlo

V zápalné láhvi, kterou neznámý pachatel hodil do domku romské rodiny v ostravské kolonii Bedřiška, byl diethylether, což je vysoce hořlavé chemické rozpouštědlo. Český rozhlas Ostrava o tom informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Na analýze zajištěných stop podle ní pracuje desítka odborníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okno

Okno | Foto: Michal Schoffer

Zkoušky související s vyhodnocením stop probíhají nejen v policejních, ale také v dalších laboratořích. Týkají se různých odvětví, například genetiky, chemie nebo mechanoskopie.

„V této chvíli můžeme potvrdit, že specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, potvrdili, že se v ní nacházel diethylether. Z taktického hlediska však není možné v této chvíli detailněji rozebírat výsledky znaleckého zkoumání právě obsahu lahve,“ dodala Štětínská.

Dosud neznámý útočník zápalnou láhev do domu romské rodiny vhodil v noci na neděli 14. března. Láhev se ale nerozbila a její obsah nezačal hořet. Podle policie hořící knot uhasila třináctiletá dívka, která v pokoji spala.

Diethylether (též ether, éter nebo ethoxyethan) je běžným laboratorním rozpouštědlem. Za normálních podmínek se jedná o čirou, bezbarvou a extrémně hořlavou kapalinu s nízkým bodem varu a charakteristickou nasládlou vůní.

Andrea Brtníková, F. Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme