Velitel NATO v Evropě bude jednat v Praze

Navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích NATO a transformace české armády. To jsou témata, o kterých bude v Praze jednat velitel Severoatlantické aliance v Evropě James Stavridis. Sejde se s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Janem Fischerem a ministrem obrany Martinem Bartákem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

NATO před časem požádalo členské státy aliance o zvýšení vojenské účasti v operacích ISAF v Afghánistánu. Vyslání dalších českých příslušníků ale narazilo v Poslanecké sněmovně především na hlasy sociálních demokratů, kteří zvýšení účasti v zahraniční misi odmítají.

ODS požadavky NATO podporuje. Potvrdil to první místopředseda ODS David Vodrážka: „My jsme tomu nakloněni. Ale bude záviset na dalších jednáních, jakým způsobem se Česká republika do těch euroatlantických vazeb a mísí zapojí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Povejšil, český velvyslanec při Severoatlantické alianci, ve Světě o deváté Rádia Česko

Také lidovecký předseda Cyril Svoboda je posílení vojenské účasti v Afghánistánu nakloněný. „My jsme součást Severoatlantické aliance, jsme spojenci a to se musí projevovat i v konkrétních krocích. Jaké budou, to uvidíme. Ale obecně jsme tomu nakloněni. Uvidíme, jaké jsou podmínky, protože jsou tady velké bitvy. Nechci, abychom skončili jako na Bílé Hoře,“ uvedl Svoboda .

Martin Povejšil, český velvyslanec při Severoatlantické alianci, ve Světě o deváté Rádia Česko upozornil, že kapacity, které po České republice NATO žádá, a i v nadcházejících letech žádat bude, jsou u nás k dispozici.

„Mluvím především o těch výcvikových kapacitách, ať už leteckých či jiných, či o tom lékařském komponentu, o němž mluvil velmi jasně generální tajemník NATO před několika týdny v Praze. Čili ty kapacity u nás existují, je potřeba je příslušným způsobem je připravit na příslušné vyslání do mise a snažit se vytvářet politický prostor pro to, aby tito vojáci tam mohli odjet,“ řekl Povejšil.

Český velvyslanec při NATO zároveň nevyloučil, že by se vrchní velitel aliančních sil v Evropě mohl při nynější návštěvě Prahy dotknout i tématu protiraketové obrany.

Marika Táborská, Václava Marešová, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme