Sejde se rada ÚSTR, kauza Pernes se asi řešit nebude

Petice, otevřené dopisy, mediální přestřelky. Reakce na volbu nového ředitele ústavu pro studium totalitních režimů neustávají ani pár dnů před jeho nástupem do funkce. Podle některých členů rady ústavu by se jmenování Jiřího Pernese mohlo znovu probrat na jejím dnešním jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pernes z Ústavu pro studium totalitních režimů

Jiří Pernes z Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Otázkou je, zda bude v sedmičlenné radě pro tento krok dostatečná podpora. Radní Patrik Benda o tom pochybuje.

„Nebudu navrhovat otevření tohoto bodu. Už jsem to navrhoval minule a čtyři členové rady jasně řekli, že pro ně studium VUMLu a další věci nejsou tak podstatné, aby otevírali nové výběrové řízení. Od té doby se neobjevily tak zásadní informace, abych to otevíral znovu,“ uvedl Benda.

Jeho slova potvrzuje i radní Petruška Šustrová, která byla při volbě na Pernesově straně. „Už minule rada odmítla, že by se mělo o těchto věcech znovu jednat a já nevidím důvod, proč by se mělo jednat pořád dokola o tomtéž,“ řekla Šustrová.

Jiřího Pernese od roku 1984 vedla Státní bezpečnost jako takzvaného kandidáta tajné spolupráce. Pernes tvrdí, že o své evidenci nevěděl a tajná policie ho ani neoslovila, aby se stal jejím agentem.

Některým členům rady také vadilo, že jim Pernes neoznámil, že před rokem 1989 studoval takzvaný VUML (Večerní univerzita marxismu-leninismu).

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme