Lékárny měly za jediný den ztrátu tři a půl milionu korun

Kvůli chybě Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přišly české lékárny až o 3,5 milionu korun za jediný den. Ústav totiž na seznam léčiv, u nichž se k 1. dubnu snížila úhrada z pojištění, omylem nezařadil až 200 léků. Pacienti proto za ně měli doplácet více, ale lékárny to nevěděly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Problém, jak Radiožurnálu popsal prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček, vznikl tím, že ministerstvo zdravotnictví vyvěsilo rozhodnutí o odvolání několika farmaceutických firem 16. března a právní moci nabylo 31. března.

Vykonatelné bylo hned 1. dubna a za oněch zhruba14 dní nešťastnou shodou okolností nebo chybou došlo k tomu, že si toho úředníci SÚKL nevšimli a dvě velmi výrazné skupiny léčiv tam nezařadili. Došlo pak k tomu, že v lékárnách byly vydávány léčivé přípravky z těchto dvou skupin za úhrady, které odpovídaly březnovým.

Týká se to léků na vysoký krevní tlak, tzv. blokátorů kalciových kanálů a druhá skupina jsou léčiva pro terapii Alzheimerovy choroby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ztrátě lékáren zaviněné chybou SÚKL hovoří prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Dnes už podle Havlíčka byly vydávány léčivé přípravky s úhradou, která je platná. Problém prý je ale v tom, že změna se projevila i zpětně, tzn. že až budou lékárny fakturovat zdravotním pojišťovnám úhrady, které byly jeden den zveřejněny chybně, je velká pravděpodobnost, že to pojišťovny proplatí pouze v platné výši.

„Podle našich informací jsou průměrné částky na jednu lékárnu zhruba na úrovni čtrnácti set korun, i když mám hlášenu jednu lékárnu, kde suma přesahuje 16 tisíc korun. Přesná čísla budou nabíhat v průběhu následujících dní. Skutečná výše bude známá až při fakturaci,“ odhadoval škody Stanislav Havlíček.

Oznámil, že včera napsal dopis ministryni zdravotnictví, ve kterém ji žádá o společné hledání řešení. „Nabídl jsem jí samozřejmě součinnost České lékárnické komory, protože my chápeme, že chyba se může stát, ale potřebujeme nějaké ujištění, že tu ztrátu neponesou lékárny samy,“ vysvětlil.

Prezident České lékárnické komory vidí jen dvě řešení. „Že se ministerstvo zdravotnictví zasadí a ujistí nás, že třeba ten jeden den pojišťovny zaplatí ještě v březnovém režimu a v případě, že ne, dovedu si představit, že by ministerstvo uhradilo vzniklou škodu. Ale to jsou jen předběžné odhady. Já doufám, že se v příštím týdnu s paní ministryní sejdu a že najdeme nějaké řešení,“ uzavřel Havlíček.

Jan Richter, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme