Kmetiněvská výzva má 400 tisíc podpisů. Žádá dohled nad vrahy

Výzvu kmětiněveského starosty Luďka Kvapila za přijetí zákona, podle kterého by dětští pachatelé brutálních vražd byli doživotně pod dohledem úřadů, už podepsalo téměř čtyři sta tisíc lidí. Uvedla to dnešní Mladá fronta DNES.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podepisování petice - letná 6. 8. 2005

Podepisování petice - letná 6. 8. 2005 | Foto: David Němec

Podle předsedkyně sněmovního petičního výboru Zuzky Bebarové-Rujbrové je to nejvíce nasbíraných podpisů pod petici v historii Česka.

Návrh zákona, který by dětské vrahy posílal do ochranného léčení, připravuje exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil společně se soudcem Nejvyššího soudu a expertem na trestní právo Pavlem Šámalem a primářem pavilonu ochranné léčby v pražských Bohnicích Jiřím Švarcem.

Starostu Kvapila vyprovokovala k akci díra v zákoně, kvůli které je na svobodě bez jakéhokoli dohledu sadistický vrah třináctileté Barbory z jeho vesnice.

„Výzva je apel na naše zákonodárce, aby tento zákon změnili. Já sám osobně nevěřím, že se to povede už teď do konce volebního období,“ podotkl Kvapil.

Případ se odehrál na Nový rok v roce 2004. Tehdy čtrnáctiletý Robin svou spolužačku brutálně zavraždil a znásilnil. Od vězení ho zachránil nízký věk. Putoval do výchovného ústavu a letos v lednu, rok po dosažení plnoletosti, byl podle zákona propuštěn. Jestli bude docházet na léčení, je pouze na něm.

Šárka Slezáková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme