O titul Historické město roku bojují Beroun, Jilemnice a Uherské Hradiště

Soutěž obcí o titul Historické město roku 2009 vrcholí. Dnes dopoledne se dovíme vítěze finále, do kterého se probojovaly Beroun, Jilemnice a Uherské Hradiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jilemnice

Jilemnice | Foto: Agentura CzechTourism

Podle předsedy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Petra Sedláčka byl i letos výběr vzhledem ke krizi a omezeným prostředkům hodně těžký:

„Je to dobře, že je rozhodování tak těžké. Je to známka toho, že města dělají systematicky a dlouhodobě pro památky strašně moc. V těch městech je to výrazně vidět, rozdíl oproti době před deseti lety je enormní. Občané, kteří žijí v těchto městech, si to možná ani neuvědomují, protože v tom městě žijí neustále.“

Nejvíce si oprav a revitalizací všímají turisté. Podle Sedláčka je dobře, že na dotace dosáhne téměř každý: „Motivací není cena. Cena je spíš takový bonbónek pro ty, kteří se extrémně dobře starají nebo mají nejlepší podmínky v daném okamžiku. Program regenerace je za poslední roky nejstabilnějším dotačním titulem. Podstatné je to, že v tomto dotačním titulu jsou v nějakém poměru uspokojeni všichni žadatelé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O soutěži Historické město roku mluvil na Rádiu Česko starosta Šternberka Jaromír Sedlák

Péče o památky mezi prioritami měst a obcí

Cílem soutěže je ocenit nejlepší přípravu a realizaci projektů z Programu regenerace městských památkových zón. Česko je historickým klenotem, což dokazuje i počet měst, která se letos do soutěžního klání zapojila - celkem jich bylo dvaapadesát. Vítěz vzejde z trojice Beroun, Jilemnice a Uherské Hradiště.

Loni si toto prestižní ocenění odneslo čtrnáctitisícové moravské město Šternberk. Jeho starosta Jaromír Sedlák ve vysílání Rádia Česko přiblížil, v čem Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón spočívá:

„Největší přínos programu regenerace z pohledu měst a obcí je v tom, že se památkám věnuje soustavně, a města s ním počítají. Program regenerace zařadil péči o kulturní památky a regeneraci památkově chráněných území mezi priority místní politiky. Aktivizoval a motivoval města a obce ke koncepční a koordinované péči o kulturní hodnoty v rámci sociálního a ekonomického rozvoje území,“ vysvětlil starosta a dodal:

„Stimulační finanční politika programu, která předpokládá spoluúčast majitelů, je momentem, kdy se obce i soukromí vlastníci snáze rozhodnou investovat část celkového finančního objemu. Nadto ulehčuje komunálním rozpočtům a dává možnost investovat prostředky například do infrastruktur, komunikací. Celý proces regenerace sídel postupuje rychleji, nehledě na to, že mnohá města by vzhledem k možnostem rozpočtů a celkovým potřebám památky vůbec nerekonstruovala,“ řekl starosta Sedlák.

Ladislav Dvořák, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme