Vyhýbejte se místům pohybu prezidentů a sledujte internet, radí Martinů

Nejsilnější bezpečnostní opatření za poslední desetiletí zažije ode dneška do pátku Praha. Důvodem je návštěva amerického a ruského prezidenta, kteří zítra na Pražském hradě podepíší smlouvu o jaderném odzbrojení. V ulicích bude na 5000 policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Oldřich Martinů

Policejní prezident Oldřich Martinů | Foto: Tomáš Adamec

Policejní prezident Oldřich Martinů oznámil, že opatření v souvislosti s návštěvou Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva budou rozsáhlejší než při pražském zasedání Mezinárodního měnového fondu či představitelů NATO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní prezident Oldřich Martinů byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Do Prahy přijedou i policejní posily z jiných regionů, Martinů ale odmítl, že by se kvůli jejich nasazení mohla oslabit bezpečnost v krajích nebo v ostatních částech metropole.

„Z regionů přijede jenom 160 policistů, konkrétně z Ústeckého a Plzeňského kraje. A těch 5000 policistů počítáme všechny tři dny dohromady,“ uvedl Martinů v Ranním interview Radiožurnálu.

Ruská i americká delegace si s sebou přivezou i vlastní bezpečnostní experty, podle Martinů jich bude kolem stovky a česká policie s nimi úzce spolupracuje.

„Za poslední rok je to již druhá návštěva amerického prezidenta, takže všechny advanced teamy a ochranky známe osobně,“ poznamenal policejní prezident.

Summit prezidentů budou provázet i protesty

Konkrétní bezpečnostní opatření podle Martinů souvisí s místy, na kterých se budou nacházet lidé, o jejich bezpečí se má policie starat. Jde zejména o Evropskou ulici, která spojuje letiště s centrem města, a Pražský hrad, kde by měli Obama s Medveděvem podepsat jadernou smlouvu.

„V současné době platí na těchto trasách zákaz parkování, potom se budeme snažit omezovat dopravu jenom na dobu nezbytně nutnou. To znamená v okamžiku, kdy přijede kolona, jakmile odjede, tak se provoz zase obnoví,“ upřesnil Martinů.

Pražanům doporučuje, aby se těmto místům snažili vyhýbat a sledovali internetové stránky policie a magistrátu, kde se mohou seznámit s aktuálními uzavírkami.

Policie má také informace o dvou chystaných demonstracích, podle Martinů by ale měly proběhnout pokojným způsobem.

„Je tam akce proti raketám a koneckonců podpis smlouvy směřuje k snížení jaderných raket, takže tam nevidím rozpor mezi těmi, kteří budou demonstrovat, a smyslem setkání prezidentů,“ dodal policejní prezident.

Martin Hromádka, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme