Bilance ombudsmana: Většinou napravuje chyby úřadů

Nemá mocenské pravomoci, nemůže něco nařizovat, jenom prověřuje, doporučuje, naslouchá. Původně nechtěné dítě mezi českými úřady, ombudsman, se ale za deset let proměnil v jednu z nejrespektovanějších institucí, věří mu asi tři čtvrtiny občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé, společnost. (Ilustrační foto)

Lidé, společnost. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle statistik počet podnětů mírně roste, celkem jich loni bylo skoro sedm a půl tisíce. Hlavní oblasti zájmu lidí jsou pořád stejné - sociální zabezpečení, stavební řád, vězeňství, zdravotnictví, státní správa a soudy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana ve Světě o deváté.

„Škála podnětů je velmi široká. Typickým podnětem může být třeba stížnost na špatně spočítaný důchod, sociální zabezpečení. Nebo to může být stížnost na nesprávný postup stavebního úřadu při povolování stavby,“ přiblížila Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana.

Nejčastěji se podle ní podněty týkají pochybení úředníků nebo konkrétního úřadu, který si například špatně vykládá určitý zákon.

Systémové problémy se táhnou roky

Ombudsman ale také navrhuje zlepšení v zákonech nebo předpisech. Ovšem co se stalo s jeho doporučeními z let 2007 a 2008 se neví, protože vláda příslušnou zprávu ani na žádost sněmovny neposlala.

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Letošní doporučení zase poslanci projednat zřejmě nestihnou. Mluví se tak o tom, jestli má vůbec úřad smysl. „Smysl určitě má, protože ve většině případů se nejedná o systémový problém, který by vyžadoval legislativní řešení. Ve většinou jde právě spíš o napravování chyb úřadů,“ řekla Hrazdílková.

„Samozřejmě jsou ale situace, kdy se ukáže, že úřady postupují správně a chyba je v zákoně. Tam potom musí být politická vůle k tomu, aby zákon byl změněn,“ podotkla Hrazdílková s tím, že většina doporučení se pak podle ní táhne do dalších let, aniž by byla splněna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl v Ozvěnách dne.

„Faktem je, že procedura projednávání závěrečné zprávy je daná podmínkami, ve kterých poslanecká sněmovna pracuje,“ poznamenal ombudsman Otakar Motejl.

Zákonodárci by podle něj měli přijmout šestnáct změn zákonů, které by měly pomoci vyřešit problémy, se kterými se na něj občané obracejí.

Návrhy zákonů zapsal ombudsman do souhrnné zprávy o své činnosti v loňském roce. Tu by měla příští úterý projednat poslanecká sněmovna. Zveřejněna bude i na stránce www.ochrance.cz.

Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme