Evropské státníky čeká večeře s Obamou. Kohout se sešel s Clintonovou

Svým způsobem na okraji dnešní hlavní slavnosti na Hradě se v Praze odehrává i několik dalších mimořádných schůzek. Večer se například v rezidenci amerického velvyslance sejít Barack Obama s představiteli jedenácti zemí střední a východní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová a Jan Kohout

Hillary Clintonová a Jan Kohout | Foto: U.S. Department of State

Podle politického ředitele ministerstva zahraničí Miroslava Šrámka chce Obama především zmíněné státníky ujistit, že dohoda s Ruskem si nikterak nedotýká závazkům vůči NATO a nikterak nepředjímá strategická jednání, která jsou součástí bezpečnostní koncepce aliance.

Odpoledne se sešel také český ministr zahraničí Jan Kohout s americkou kolegyní Hillary Clintonovou. Ústředním tématem jejich schůzky byl i protiraketový radar. Podle Šrámka se Kohout s Clintonovou v názoru na věc vesměs shodli.

„Panovala shoda názorů hlavně v tom, že čelíme novým hrozbám a že protiraketová obrana je adekvátní reakcí na ně, které mimo jiné představují zbraně hromadného ničení. Rovněž panují obavy, že právě tyto zbraně mohou přijít do rukou nebezpečným uskupením. Obě strany pak očekávají vyjasnění postojů na nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance,“ upřesnil Šrámek obsah schůzky a dodal:

„V konkrétní otázce výstavby protiraketového štítu bude podle Clintonové záležet právě na postoji aliance, přičemž se všeobecně očekává, že ta nový bezpečnostní projekt schválí,“ uzavřel politický ředitel ministerstva zahraničí.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme