Vyjednávací tým pro D11 se dohodl s farmářkou o pozemcích

Dálnice D11 by mohla vést až do Hradce Králové už na konci příštího roku. Vyjednávací tým se totiž shodl s farmářkou Ludmilou Havránkovou na textech smluv pro získání potřebných pozemků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily vyjednávacího týmu pro dálnici D11 u budovy statku farmářky Ludmily Havránkové v Hradci Králové-Plačicích.

Automobily vyjednávacího týmu pro dálnici D11 u budovy statku farmářky Ludmily Havránkové v Hradci Králové-Plačicích. | Zdroj: ČTK

Farmářka by měla za své tři hektary pozemků dostat od státu jiné tři hektary a dalších sto třicet do dlouhodobého pronájmu. Konečnou dohodu má za dva týdny schválit kabinet Jana Fischera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Frankl z Úřadu vlády v Ozvěnách dne.

„Smlouvy nejsou žádným překvapením. Vláda vymění tři hektary, které potřebuje pro stavbu dálnice za jiné tři hektary, na kterých bude paní farmářka hospodařit. A protože dálnice i jiným způsobem omezuje její hospodaření, součástí smluv také je, že paní Havránková dostane sto třicet hektarů půdy do dlouhodobého pronájmu,“ řekl šéf vyjednávacího týmu Michal Frankl z Úřadu vlády.

Podle něj nad textem právních smluv panuje shoda. Tým ještě čeká na ocenění pozemků od znalců. Frankl ale předpokládá, že to už by na celé věci nemělo nic zkomplikovat a že k podpisu smluv a k vložení do katastru dojde v květnu.

„Bezprostředně potom by mohly začít přípravné práce, což v tomto případě znamená archeologický průzkum a na přelomu roku by mohly začít reálné stavební práce,“ odhadl Michal Frankl.

V roce 2011 by podle něj mohla být dálnice D11 až po Hradec dokončena. „Nechci to ale zakřiknout,“ dodal Frankl.

Spor o pozemky mezi státem a farmářkou Havránkovou se táhne už dlouhých šestnáct let. Dálnice D11 teď proto končí asi tři kilometry před krajským městem.

Ota Nehasil, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme