Revize léků zajistí pojišťovnám miliardy. Pacientů se nedotkne

Státní ústav pro kontrolu léčiv po letech reviduje systém úhrad za léky a předpokládá, že zdravotní pojišťovny tak ušetří ročně kolem dvou a půl miliardy korun. Peněženek pacientů se - v rámci takzvané spoluúčasti při koupi léků - ale prý změny nemusí podstatně dotknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Jedná se opravdu o zásadní věc, je to první komplexní revize úhradového systému. Odhadovanou úsporu 2,4 miliardy korun pocítí hlavně pojišťovny, to je totiž ta částka, kterou by měly v následujících 12 měsících ušetřit. Úspora pramení z 1270 kódů zrevidovaných přípravků, kterými jsme se takto zaobírali v 70 řízeních,“ popisoval vedoucí sekce cen a úhrad Jindřich Kotrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

revize.mp3

Proč vlastně k této revizi došlo? Existovalo snad nějaké podezření, že se za léky platí přespříliš vysoké částky?

„My samozřejmě shromažďujeme informace o cenách léků a z těchto údajů bylo patrné, že existují určité neodůvodněné rozdíly mezi jednotlivými léky, které však mají obdobný nebo shodný účinek. Dalším důvodem k revizi byly různé podmínky úhrady. To znamená, že existuje například rozdílný okruh specialistů, kteří mohou jednotlivé přípravky rozepsat nebo jsou předepisovány pro jednotlivé indikace. To bylo nyní všechno sjednoceno,“ dodal Kotrba.

Dřív to nešlo

Pojišťovny si však stěžují, že revize úhrad přišla o rok později, než bylo plánováno, a že proto tratily miliardy korun.

„To je samozřejmě správná úvaha. Jde o to, že i v odborných kruzích se v této chvíli vede debata, jestli tato změna šla udělat dříve. Podívejme se do Evropy, tak velká revize snad kromě Švédska nikde jinde neproběhla. A i tam jim celý proces trval tři roky. My jsme na celou změnu měli určitý termín a zkrátka jsem to nestihli z různých důvodů včas,“ vysvětlil vedoucí sekce cen a úhrad.

Pojišťovny tedy teď mají ušetřit miliardy ročně. Lidé, kteří si léky kupují, by to ale příliš pocítit neměli, protože lékárny jdou s cenami dolů.

„Pacientů se revize dotkne v pozitivním slova smyslu, protože budou mít přehled o tom, kolik budou hradit pojišťovny za okruh léku, které používají. Taky jim to dá možnost rozhodovat se u přípravků jen pouze podle ceny, úhrada bude jasně definovaná,“ uzavřel Jindřich Kotrba, vedoucí sekce cen a úhrad Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Jaroslav Beránek, Jan Cigánik, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme