Lidé, kteří přišli o práci za komunismu, se odškodnění nedočkají

Poslanci odmítli odškodnění lidem, kteří před rokem 1989 z politických důvodů přišli o práci. Návrh počítal s příspěvkem až 2 500 korun měsíčně k důchodu. I když návrh před rokem předložili zástupci ODS a ČSSD, většina občanských demokratů návrh nepodpořila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Již dříve to zdůvodňovali zvýšením rozpočtových výdajů v době ekonomické krize. Navíc se jim nepodařilo prosadit, aby se odškodnění netýkalo členů KSČ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odškodnění pro lidi, kteří z politických důvodů ztratili před rokem 1989 práci, mluvil na Rádiu Česko místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku David Kafka z ODS a Marie Rut Křížková, literární historička a disidentka.

„Mě to překvapilo, protože navzdory všem dohodám klub ODS najednou hlasoval velmi soustředěně pro pozměňovací návrh kolegy Davida Kafky, který z odškodnění vylučoval lidi, kteří, byť jen chvíli, byli v Komunistické straně Československa, což samozřejmě i řada těch vojáků, kteří potom odmítli otevřít kasárny sovětských okupantům, byla,“ kritizoval postoj ODS jeden z autorů návrhu sociálně demokratický poslanec Robin Böhnisch.

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro sociální politiku, občanského demokrata Davida Kafky bylo hlavním důvodem, proč občanští demokraté návrh nepodpořilo, právě to, že neprošel jeho pozměňovací návrh.

Kafka upozorňuje na to, že pokud by byl zákon odhlasován bez tohoto dodatku, tak by popíral zákon z roku 1993 o protiprávnosti komunistického režimu: „Ten říká, že komunistická strana, její vedení i členové, jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v té době. Tento zákon také říká, že parlament ve své další činnosti bude z tohoto zákona vycházet. Když tedy přijímáme nový zákon jako tento, tak máme za povinnost z tohoto zákona vycházet, což jsme svým pozměňovacím návrhem udělal."

Doplatí na to disidenti, kteří pobírají minimální důchod

Postoj poslanců k odškodnění ale kritizuje literární historička, chartistka a disidentka Marie Rut Křížková, které se návrh zákona, který poslanci shodili ze stolu, osobně týká. Ona osobně nikdy nebyla v KSČ a jako disidentka čekala odškodnění. Pobýrá totiž minimální důchod, který činní 8300 korun.

„Těch komunistů, kteří by o to žádali a já mám s některými z charty výborné zkušenosti, bude minimum. Já bych to viděla na 5 až 10 procent a těch 90 až 95 procent bude nás, kteří jsme ve straně nikdy nebyli,“ vysvětluje Křížková.

Ona samo už nepředpokládá, že by se nějakého odškodnění dočkala: „Já už to v podstatě neřeším. Já si myslím, že nikdo na tom řešení nemá zájem a že nás už odepsali.“

Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme