Česko bude mít exkluzivní smlouvu s Pentagonem

Česko má jedinečnou příležitost patřit do mezinárodní výzkumné elity. Zaručí mu to exkluzivní smlouva se Spojenými státy, kterou právě dokončilo ministerstvo obrany. Jedná se o takzvané memorandum, česko - americkou dohodu o spolupráci v obranném výzkumu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar - ilustrační foto

protiraketový radar - ilustrační foto | Foto: Miroslav Konvalina

Takovou smlouvou s Pentagonem se může pochlubit ve světě pouze deset států, mezi nimiž je například Velká Británie nebo Finsko. V nejbližších týdnech by mezi ně měla patřit i Česká republika. Ministr obrany Martin Barták by měl smlouvu ke schválení předložit vládě na přelomu dubna a května.

„My musíme požádat vládu o souhlas a následně po schválení i na americké straně bude možné smlouvu podepsat. Okamžikem druhého podpisu bude dohoda vstupovat v platnost,“ říká náměstek ministra pro zahraniční záležitosti Jan Fulík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o česko-americké smlouvě o exkluzivní spolupráci v armádním výzkumu zjišťovala Petra Benešová

Pokud smlouva projde bez komplikací vládou, pro český výzkum to znamená jediné: otevírají se mu dveře ke špičkovým vědeckým technologiím. Výzkumná pracoviště nebo soukromé firmy budou mít rovnocenný přístup k veřejným obranným prostředkům USA. Klady dohody popsal profesor Vladimír Mařík z ČVUT, který se na vědecké spolupráci Ameriky a Česka už dlouhodobě podílí.

„Ta smlouva nepřináší sama o sobě ani dolar, ona otevírá brány, aby se naše schopné týmy dostaly k zajímavým projektům, navázaly spolupráci se špičkovými světovými týmy a tímto způsobem by se zvyšovala technologická, vědecko-výzkumná kapacita a schopnost celé generace našich výzkumných pracovníků zejména v oblasti techniky ale i v oblasti ochrany životního prostředí a biomedicíny,“ uvedl Mařík.

Problémem rozdělování peněz

Projednávání smlouvy, o které u nás v loňském roce jednal americký viceprezident Joe Biden, trvalo několik měsíců. Podle některých odborníků z oblasti výzkumu mělo schválení smlouvy váznout právě na ministerstvu obrany, které chtělo o přidělování amerických peněz na obranné účely rozhodovat samo, bez výběrových řízení. To se Američanům nelíbilo. Náměstek Jan Fulík ale podává jiné vysvětlení.

„Není vždycky jednoduché najít společný názor v případě, že dochází k průniku českého a amerického právního řádu. Nicméně můžu říct, že dohoda v podobě, ve které byla sjednaná, obsahuje formulace, které jsou akceptovatelné pro obě strany a které zajišťují, že veškeré zakázky v rámci této dohody budou zadávány dostatečně transparentním způsobem,“ ujistil Fulík.

Exkluzivní smlouva je také jeden z vedlejších efektů někdejšího jednání o umístění radaru v Brdech. Základna sice nakonec nebude, ale dohodnutá spolupráce pokračuje.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme