Zemřel kardinál Tomáš Špidlík

V Římě v pátek večer zemřel kardinál Tomáš Špidlík. Bylo mu 90 let. Radiožurnálu to potvrdil asistent velvyslance při Svatém stolci Michal Klement a provinciál českých jezuitů pater František Hylmar. Podle něho byl Špidlík v poslední době vážně nemocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Špidlík ve studiu Radia Vaticana

Kardinál Špidlík ve studiu Radia Vaticana | Foto: J. Sýkora

„V posledních týdnech už bylo zřejmé, že kardinál odchází z tohoto pozemského života a včera večer v devět hodin v kruhu svých spolupracovníků a přátel pokojně zemřel,“ popsal Hylmar.

Kardinálem jmenoval Špidlíka v roce 2003 papež Jan Pavel II. Jezuitský duchovní se tak po Miloslavu Vlkovi stal 21. kardinálem z českých a moravských diecézí. V Itálii žil přes 50 let. Podle českého velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka se ale vždy cítil jako Čech.

„Pan kardinál přes 50 let promlouval každý pátek prostřednictvím Radia Vatikán k českým věřícím a dodával jim velikou sílu ačkoli on sám se domů vrátil nemohl a toto odloučení sám jistě nesl velmi, velmi těžko,“ uvedl Vošahlík.

Tomáš Špidlík, boskovický rodák, byl teolog, filozof a spisovatel. Absolvoval studia na papežském Orientálním ústavu a přednášel na univerzitách v Římě, ale i v Africe nebo ve Spojených státech.

V roce 1998 ho tehdejší prezident Václav Havel vyznamenal řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Populární byly jeho pravidelné páteční promluvy na Radiu Vatikán.

Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme