Česká biskupská konference bude volit nového předsedu

Nové vedení bude volit Česká biskupská konference. Dnes se totiž schází na dvoudenním 80. plenárním zasedání. Na postu předsedy po deseti letech končí olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner před převzetím státního vyznamenání 28. října 2008

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner před převzetím státního vyznamenání 28. října 2008 | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Dvakrát pět let, tak dlouho působil Jan Graubner v čele České biskupské konference. Na post předsedy už nicméně kandidovat nemůže, tato funkce je totiž omezená jen na dvě funkční období.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbě nového předsedy České biskupské konference mluvil na Radiožurnálu její dosavadní předseda arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Sbor českých biskupů proto bude muset v tajné volbě vybrat předsedu nového. Rozhodovat se bude ze sedmi jmen.

Spekuluje se dokonce i o tom, že by si Česká biskupská konference mohla do svého čela zvolit i pražského arcibiskupa Dominika Duku. V minulosti už tento post zastával i bývalý primas český kardinál Miloslav Vlk.

„Každá diecéze je poměrně samostatná instituce. Role předsedy České biskupské konference je především role koordinátora v jakémsi sdružení diecézí. Důležitá je také jeho role ve vztahu ke státu a k celé společnosti,“ říká dosavadní předseda České biskupské konference arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

„Česká biskupská konference je mluvčím všech biskupů a dá se říci, že během pravidelných setkání se diskutují aktuální otázky, k nimž by měla církev zaujmout stanovisko. Každý biskup je ale suverénem ve své diecézi. Směrnice jsou tedy pouze určitým doporučením, jak se má biskupství chovat,“ konstatuje historik Jaroslav Šebek a dodává:

„Česká biskupská konference ale zastupuje navenek všechny katolíky v zemi a předseda je zainteresován například na jednání s vládou. Osobně předpokládám, že s velkou pravděpodobností bude zvolen český primas, tedy nový pražský arcibiskup Dominik Duka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O České biskupské konferenci mluvil na Rádiu Česko historik Jaroslav Šebek.

Vyrovnání se státem

V souvislosti s církví se v Česku nejčastěji mluví o majetkovém vyrovnání státu a církví, ale také o uzavření smlouvy s Vatikánem.

„Je to záležitostí především politické atmosféry. Smlouva s Vatikánem je podepsaná již dávno, jen není ratifikována. Chci doufat, že volby dopadnou tak dobře, že bude snaha hledat rozumná řešení. Je pro nás důležité tuto smlouvu ratifikovat, ale není to to podstatné. I bez smlouvy se dá vztah budovat,“ dodává Graubner.

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Jan Piroch, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme