Asociace pojistitelů: Na českých silnicích je méně aut bez povinného ručení

Platí řidiči lépe povinné ručení? Odpověď na tuto otázku má dnes oznámit Česká kancelář pojistitelů. Od ledna loňského roku existují totiž pro neplatiče povinného ručení nové podmínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řada zaparkovaných aut

Řada zaparkovaných aut | Foto: Škoda Auto

Kdo neplatí, musí nově za každý den, kdy auto není pojištěné, platit příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Řidiči by se tedy nemělo vyplatit povinné ručení si nepořídit, říká výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec:

„Za všech okolností je příspěvek garančního fondu dražší než komerční pojistné za povinné ručení.“

Upozornil, že zaplacením příspěvku nepojištěného do garančního fondu nezískává nepojištěný majitel auta žádné pojištění. „A jestli během doby bez pojištění způsobí nějakou škodu, potom tu škodu Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu zaplatí a následně ji samozřejmě bude vymáhat,“ vysvětlil Hradec.

Situace se podle něj po lednu 2009 ale částečně zlepšila. „Systém působí vůči všem stejně. Není z něj úniku. Může se stát, že se někdo do situace provozování nepojištěného vozidla dostal z důvodu nějaké momentální nepozornosti, ale zřejmě větší část problému souvisí s tím, že úcta k právu v naší zemi není příliš vysoká,“ uvedl.

Přesná čísla zveřejní Česká kancelář pojistitelů dnes dopoledne.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme