Rodičům by mohly pomáhat lesní školky

Trávit skoro celý den s kamarády v lese - v prostoru, který dává fantazii absolutně volnou ruku! A nakonec oběd formou pikniku. To je bezpochyby sen každého dítěte. V zahraničí jsou tzv. lesní školky už zcela běžné a zdá se, že konečně vzniknou i u nás.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápis dětí do mateřské školy Jaselská - sídliště v Mnichově Hradišti

Zápis dětí do mateřské školy Jaselská - sídliště v Mnichově Hradišti | Foto: Jana Huzilová

Projekt tzv. lesních školek má šanci i v Česku. Po včerejším jednání na ministerstvu životního prostředí je jasné, že musí vzniknout nová vyhláška, která umožní zcela nový systém předškolního vzdělávání. Zoufalý nedostatek míst ve školkách tak vyhrál nad zažitou a nepřekonatelnou představou, že školka je budova s malými záchůdky, kuchyní a hřištěm.

Smyslem lesních školek je totiž soužití s přírodou. Děti jsou celou dobu venku v jakémkoli počasí - tyto školky jsou jenom polodenní. V Německu, kde jsou lesní školky naprosto běžné - je jich tam přes tisíc - to funguje tak, že učitelky mají zázemí - maringotku, dřevený domeček, kde maji hračky, lana a další vybavení pro děti do lesa, a také se tam s dětmi ukrývají před hodně nepříznivém počasí a čtou pohádky nebo krmí morčata a králíky. Každé ráno - ať je sníh, déšť nebo mráz - tedy vyráží do lesa, kde si děti hrají a zároveň se u toho učí - stejně jako v klasických mateřinkách. Oběd je většinou formou pikniku a na záchod se chodí taky ven, na moderní kompostovací WC.

Změna legislativy

Včera o lesních školkách jednali zástupci ministerstev zdravotnictví, kultury, školství, sociálních věcí a práce a další odborníci. A hlavně garantka projektu „Šárynka,“ který je první vlaštovkou myšlenky lesních školek u nás, Tereza Vošáhlíková. Ta je dlouhodobě na stáži v Německu a pracuje v tamní lesní školce.

Důležité je podle ní prorazit české legislativní bariéry, které se školkou počítají jenom jako s budovou. Paradoxní na tom je, že úřady se doteď odvolávaly na přísně hygienické normy Evropské unie, ale samotná unie s lesními školkami problém nemá. Naopak, jejich počet v západních zemích Evropy roste a pro Česko by to bylo řešení současné tragické situace, kdy se do školek nedostanou ani tříleté děti zaměstnaných rodičů.

Lesní školky fungují i ve Švédsku a v dalších zemích Evropy. Počátek historie lesních mateřských škol sahá do 50. let minulého století. Idea první lesní mateřské školy vznikla v Dánsku, kde paní Ella Flautau se svými dětmi a s dětmi sousedů pravidelně trávila čas v blízkém lese. Toto jednoduché řešení nedostatku míst v klasických mateřských školách se rozvinulo v pravidelnou dopolední péči o děti.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme