Antimonopolní úřad: Tendr ČSÚ na sčítání lidu je v pořádku

Český statistický úřad může pokračovat v přípravách na sčítání lidu plánové na březen roku 2011. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž rozhodl, že výběrové řízení na dodání informačních technologií, které provázelo podezření z korupce, je v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

Do půlmiliardového tendru na generálního dodavatele informačních technologií se přihlásili dva zájemci. Statistický úřad pak jako nejvýhodnější vybral nabídku firmy Hewlett-Packard.

Jako druhá skončila firma Unicorn, která si ale stěžovala na to, že zakázka byla napsána pro vítěznou firmu. Podle Antimonopolního úřadu ale bylo vše v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

ÚHOS zastavil správní řízení s ČSÚ kvůli tendru na sčítání lidu. Hosty Ozvěn dne byli šéf ÚHOS Petr Rafaj a Vladimír Kovář, šéf společnosti Unicorn.

"Úřad velice pečlivě prozkoumal celý průběh tendru od zadávací dokumentace až po vyhodnocení a musí konstatovat, že tento tendr proběhl v souladu se zákony České republiky," řekl Radiožurnálu předseda ÚHOS Petr Rafaj.

Podle pozorovatelů však například v hodnotící komisi neseděli nezávislí odborníci, ale lidé z Českého statistického úřadu nebo jiní státní úředníci, kteří dostali předem doporučení, jakou společnost mají vybrat.

„Tuto okolnost jsme samozřejmě prověřili. Jediné co můžeme konstatovat je to, že k tomu byl pozván expert, který měl připravit podklady pro hodnotící komisi. Ta ale rozhodovala na základě vlastních zjištění a informace od experta brala pouze jako doporučující,“ uvedl Rafaj v Ozvěnách dne.

Expertem byl Radek Holiš - bývalý zaměstnanec vítězné firmy Hewlett-Packard. Ačkoliv nepatří mezi uznávané experty v oboru - právě on vypracoval doporučení, které upřednostňovalo jeho bývalého zaměstnavatele: Hewlett - Packard.

„Za prvé my nejsme schopni konstatovat, že by jeho doporučení hrálo nějakou roli v tom, proč Hewlett - Packard vyhrál. Za druhé – pan Holiš v daném okamžiku, kdy vypracovával hodnocení, neměl k firmě žádný vztah. Podle zákona je vše v pořádku,“ dodal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Petr Rafaj.

Kovář: Tendr v pořádku nebyl

Vladimír Kovář, šéf společnosti Unicorn, která neuspěla v tendru na dodání informačních technologií pro sčítání lidu, ale na svém tvrzení o podezření z korupce trvá.

„Bylo úplně jasné, že firma nepodala v elektronické podobě. A je to kvalifikační kritérium, kvůli kterému měla být ze soutěže vyřazena a nebyla. Všichni to obcházejí a lžou,“ řekl Radiožurnálu. „My jsme tu křivdu překonali, ale v pořádku to není. Stát takto vydá o sto milionů víc. A to je modelová situace,“ dodal.

Statistický úřad podle mluvčího Ondřeje Kubaly chystá na neúspěšného uchazeče o zakázku žalobu. „Ať klidně podá. Nevím, z čeho mě bude žalovat,“ reagoval šéf softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme