V čele České biskupské konference bude arcibiskup Duka

Předsedou České biskupské konference se stal pražský arcibiskup Dominik Duka. Začátkem května ve funkci nahradí olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, kterému letos končí druhé pětileté období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arcibiskup pražský Dominik Duka.

Arcibiskup pražský Dominik Duka. | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním úkolem České biskupské konference je koordinovat činnost jednotlivých diecézí. „Je to řada úkolů, která vyplývá ze spolupráce mezi církví a naší společností. Chceme pokračovat v otázce duchovní péče o nemocné,“ popsal Duka, na co se jeho úřad v nejbližší době zaměří.

Duka by si přál, aby duchovní působili i ve zdravotnických zařízeních. „Podle podobného modelu jako například v armádě nebo věznicích,“ podotkl pražský arcibiskup.

Jan Graubner působil v čele České biskupské konference dvakrát pět let. Na post předsedy už nicméně kandidovat nemohl, protože tato funkce je omezená jen na dvě funkční období.

Sbor českých biskupů vybíral nového předsedu v tajné volbě. Rozhodoval ze sedmi jmen. V minulosti už tento post zastával i bývalý primas český, kardinál Miloslav Vlk.

Radek Pavlovič, Alice Kottová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme