Senátoři rozhodnou, zda vznikne registr docentů a profesorů

Praxi takzvaných létajících profesorů, tedy těch kteří učí hned na několika školách, má omezit registr úvazků vysokoškolských pedagogů. S jeho zavedením počítá novela vysokoškolského zákona, o které budou dnes rozhodovat senátoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Důvod, proč akademici pendlují mezi více školami, je jednoduchý – ke svému učitelskému platu, který je na veřejné vysoké škole v průměru kolem 30 tisíc korun, si přivydělají další desetitisíce na soukromých vysokých školách.

Ty je zpravidla přeplácejí, aby je pro výuku získaly. Akademik s titulem docent či profesor s bohatou vědeckou publikační činností je totiž zárukou, že soukromá vysoká škola snadněji získá na studijní obor akreditaci a může vyučovat studenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o takzvaných létajících profesorech připravily pro Rádio Česko Petra Benešová a Klára Bílá.

Akreditační komise by díky registru měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky. Mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění.

Podle odborníků vede současná situace ke zhoršování kvality výuky na vysokých školách. Karlova univerzita už dříve přišla s návrhem, aby akreditace byly vázány na jednotlivé vyučující. Ti by nově nemohli garantovat obory na více školách.

Předloha dále rozšiřuje údaje, které musí vysoké školy zveřejňovat o závěrečných pracích studentů. Nově by měl mezi tyto informace patřit záznam o průběhu obhajoby. Vznik a vedení registrů by mělo stát asi 2,5 milionu korun.

Novela by mohla v Senátu narazit

Některým senátorům z ODS, ČSSD i TOP 09 se ale nelíbí pozměňovací návrh, který k novele načetli poslanci, a který mění pravidla proplácení přesčasových hodin učitelů. Podle místopředsedy školského výboru Senátu Jana Hálka z ODS by právě kvůli této změně norma nemusela v Senátu získat podporu.

„Pozměňovací návrh upravuje placení učitele za suplování i když není odučen celý úvazek. A to je pro školy velká finanční zátěž. Zvlášť, když si uvědomíme, že za tu suplovanou hodinu se platí téměř trojnásobek. A toto je právě bod, který činí celý zákon neprůchodným,“ vysvětlil.

Senátoři proto chtějí k novela načíst pozměňující návrh, který spornou pasáž ruší, a normu vrátit zpátky do sněmovny. Člen školského výboru Senátu Milan Chládek z ČSSD ale tvrdí, že pokud horní komora novelu - i se sporným opatřením- neschválí, pak hrozí, že spadne pod stůl.

„Co se týká přesčasových hodin, tak tam samozřejmě chápu argumenty některých mých kolegů. Na druhou stranu je to opět otázka kompromisu, zvláště v tomto předvolebním období.Protože na základě výhrad potom spadne celá novela jako taková a pak už se nevrátí do sněmovny, protože ta ji nestihne projednat,“ uvedl.

Katarína Brezovská, Klára Bílá, Petra Benešová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme