Žáci se stále nejvíce hlásí na gymnázia, o řemesla není zájem

Dnes začínají přijímací zkoušky na střední školy. Předpokládá se, že do denní formy studia na středních školách s maturitou a gymnáziích nastoupí okolo 111 tisíc dětí. Počet míst v lavicích je ale větší než počet žáků. A úbytek žáků pocítí hlavně učiliště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výuka v počítačové učebně (ilustr. foto)

Výuka v počítačové učebně (ilustr. foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Michael Surran

Zatímco dostat dítě do mateřské školky je dnes pro mnoho rodičů neřešitelný problém, ti, kteří mají doma už odrostlejší potomky, jsou na tom o mnoho lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení učňovských zařízení Karel Dvořák byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Přihlásit dítě na střední školu je totiž výrazně snazší. Dvě třetiny středních škol přijímají jen podle známek a budoucí studenti přijímací zkoušku skládat nemusí.

Pokračuje totiž demografický trend posledních let - loni bylo o 46.000 míst na školách víc, než kolik bylo uchazečů. Nejhůř na tom jsou učiliště.

“Hlavní problém je v tom, že v současné době jsou slabé populační ročníky a vycházející děti mají větší možnost se dostat na prestižní školy, a tudíž na učiliště zbývá menší počet dětí,“ potvrzuje předseda Sdružení učňovských zařízení Karel Dvořák.

Podle něj by učilištím pomohlo hlavně zpřísnění zkoušek na gymnázia a jiné školy s maturitou. „Se způsobem financování, kdy jsou školy financovány podle počtu žáků, tak samozřejmě se každá škola snaží naplnit svou budovu. V případě, že by se zpřísnily přijímací podmínky, tak by se tam dostali jenom výběroví žáci a ti horší by mohli přejít na učiliště,“ podotkl Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přijímacích školách zkouškách na střední školy hovořila ve vysílání Rádia Česko Kateřina Böhmová z ministerstva školství

Od minulého roku přitom platí pozměněná pravidla, žáci se mohou mimo jiné hlásit až na tři střední školy. Analýza ministerstva školství ukázala, že rodiče jsou s tímto systémem spokojení, naopak si na něj stěžují ředitelé škol, a to kvůli nárůstu administrativní zátěže.

„V našich průzkumech se ukázalo, že rodiče potažmo žáci využili v průměru jenom dvě přihlášky, nikoliv tři. Problémy se zdály být na začátku a nakonec průběh samotného přijímacího řízení nebyl tak problematický, pouze tam byla na straně ředitelů ta administrativní zátěž,“ řekla Rádiu Česko Kateřina Böhmová z tiskového oddělení ministerstva.

Resort už podle ní chystá legislativní změny, které by právě tuto administrativní zátěž snížily. „Jakmile nastoupí nová vládnoucí garnitura, tak předložíme novelu školského zákona,“ dodala Böhmová.

Nejvíc táhnou víceletá gymnázia

Strach o přijetí mají jen ti, kteří se hlásí na některá gymnázia nebo výběrové umělecké školy. Největší zájem je o víceletá gymnázia, která nabízejí nadstandardní jazykovou průpravu, rozšířenou výuku informatiky a volitelné předměty s ekonomickým zaměřením.

Pohled dětí na budoucí povolání ovlivnila i ekonomická krize. Například téměř nikdo si nepřeje být sklářem, menší je zájem také o strojírenské obory. Víc dětí se naopak hlásí na stavební školy, žádané profese jsou také kosmetička, kadeřnice a učební obory spojené s gastronomií nebo elektrotechnikou.

Ministerstvo školství už varovalo, že školy bez žáků se budou muset rušit nebo slučovat. S odchodem nejtalentovanější dětí na víceletá gymnázia mají zase problém základní školy. Některé z nich se proto snaží k sobě stáhnout nejchytřejší žáky z těch, jenž se na gymnázia nedostali.

Nabízejí od šestého ročníku například rozšířenou výuku výpočetní techniky, kde se děti naučí třeba pracovat s počítačovou grafikou. Touto metodou se jim prý daří vyvážit počet odcházejících žáků.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme