Vědci: Situace české vědy a výzkumu není lichotivá

Budoucnost české vědy je podle vědců i vědkyň nejistá. O jejích perspektivách diskutovali se zástupci všech parlamentních stran. Vědcům chybí analýza, kam by věda měla směřovat. Proto od budoucí vlády očekávají, že se budou vědě věnovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle nich by právě vzdělávání a věda měly patřit k základním prioritám vlády i parlamentu. A to je asi tak to jediné, na čem se vědci s politiky shodli. Výsledek, podle historičky umění Mileny Bartlové, diskuse nepřinesla.

„Česká věda nepochybně nastávající volby přežije. Jde o to, v jakém stavu. Na vědce je vyvíjen navíc nátlak, aby formulovali priority. Vědec je mnohostranný a vidí vícero problémů a nejde definovat jen jeden,“ řekla Radiožurnálu Bartlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přežije česká věda volby 2010? Odpověď hledali vědci v diskuzi s politiky. Podrobnosti od Kláry Bílé v Odpoledním Radiožurnálu.

Jiného názoru je ale psycholog Stanislav Štech: „Myslím, že se podařilo otevřít širší spektrum otázek a neutopili jsme se ve zcela konkrétních detailech. Rád bych, aby tato setkání měla pokračování. Diskusi shledávám jako pozitivní.“

Někteří vědcům nenaslouchají

O své pocity z diskuse se podělila fyzioložka a biochemička Helena Illnerová.

„Myslím si, že účastníci si uvědomili, co trápí vědeckou obec. Obzvláště palčivý se ukázal způsob hodnocení současné vědy. Rada pro výzkum a vývoj totiž dlouhodobě nenaslouchala hlasu vědců a byla arogantní. Pro vývoj vědy je určující takovéto principy neaplikovat. Diskuse nicméně byla přínosná,“ uvedla Illnerová pro Radiožurnál.

Zástupci všech parlamentních stran se shodli na tom, že pro vládu, která po volbách vzejde, by vzdělávání a věda měly být prioritou.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme