Češi se prasečí chřipky nebojí. Přitom máme 5. nejvyšší úmrtnost v EU

Prasečí chřipka v Česku už nikoho neděsí. Evropské centrum pro kontrolu nemocí přitom zařadilo Českou republiku na páté místo v žebříčku úmrtnosti na tuto chorobu v rámci Evropské unie. Veřejnost dosud projevila o vakcíny tak malý zájem, že ministerstvo zdravotnictví muselo požádat dodavatele vakcíny, firmu GlaxoSmithKline, aby Česku dovolila odebrat o tři sta tisíc dávek vakcíny méně z milionu dávek, které už objednalo. Konkrétně se nechalo očkovat jen zhruba 62 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus "nové" chřipky H1N1

Virus "nové" chřipky H1N1 | Foto: CDC Influenza Laboratory

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá souhrnná data o potvrzených případech prasečí chřipky a úmrtích na tuto infekci. Doposud známá čísla o celosvětové úmrtnosti na prasečí chřipku shrnul pro Rádio Česko Jaroslav Volf, vedoucí oddělení Státního zdravotního ústavu pro vědu výzkum a spolupráci:

Přehrát

00:00 / 00:00

O výskytu prasečí chřipky v Česku mluvil na Rádiu Česko hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

„Rozsah pandemie je asi o něco menší, než se původně předpokládalo. Laboratorně potvrzených úmrtí bylo ke 4. dubnu letošního roku 17 700. Samozřejmě že celá řada lidí může zemřít, aniž by laboratorně byla potvrzena tato chřipka jako příčina smrti, protože zejména v asijských a afrických zemích není diagnostika úmrtí tak přesná jako například u nás.“

České počty z tohoto celkového počtu laboratorně prokázaných úmrtí na virus prasečí chřipky představují jen malou část. Poslední známá čísla hovořila o 102 mrtvých. Přesto Evropské centrum pro kontrolu nemocí Česko řadí mezi pět států Evropské unie s nejvyšší úmrtností na prasečí chřipku na sto tisíc obyvatel.

„Jsme země s vyšším výskytem, protože máme velmi dobrou diagnostiku a velmi dobré hlášení,“ vysvětlil hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Podle něj se u nás ke dnešnímu dni evidujeme více než 475 laboratorně pozitivně potvrzených pacientů.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme