Odborníci, senioři a studenti debatovali o napětí mezi generacemi

Studenti, senioři, zástupci úřadů a odborníků dnes diskutovali o tom, jaké je postavení starých lidí v české společnosti. Kulatý stůl pořádal Úřad vlády pod záštitou zmocněnce pro lidská práce Michaela Kocába ke dni solidarity mezi generacemi, který vyhlásila Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Setkání s názvem "Fenomén Facebook aneb jedu se poprat s důchodcema do kaufu, beru si chrániče a pepřák" reagovalo na vznik facebookové skupiny, kde mladí lidé zesměšňují nebo urážejí seniory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O debatě na téma mezigeneračních vztahů hovořil v pořadu Stalo se dnes Czeslaw Walek z Úřadu vlády

Podle ředitele sekce pro lidská práva Úřadu vlády Czeslawa Waleka nebylo cílem setkání problém vyřešit, ale poukázat na existence stereotypů ve vztazích mladých a starých lidí a zahájit debatu o této problematice.

„Zajímavé bylo, že když účastníci začali komunikovat, tak přišli na to, že tyto stereotypy jsou spíše povrchní, nejsou hluboko zakořeněné v nás. Začali si rozumět a debata v podstatě skončila tím, že ano, je to problém, že existuje skupina na Facebooku, která označuje seniory jako kauflanďáky, a tím problémem se musíme zbývat,“ uvedl Walek.

Do skupiny na Facebooku už se přihlásilo přes 200.000 uživatelů. Učitel etiky pražské katolické teologické fakulty Jaroslav Lorman tvrdí, že většina lidí to udělala jen z recese a nebere ji vážně.

“Ceká řada lidí se přihlásí do facebookových skupin jenom proto, že ho zaujme téma nebo že tam má další kamarády, a dál na stánky nevstupuje. To si myslím, že je z velké části osud této skupiny. Na druhou stranu, že titul této skupiny, to určité zesměšnění důchodců zaujalo tolik lidí, také o něčem vypovídá,“ řekl Lorman.

Podle zmocněnce pro lidská práce Michaela Kocába je čtvrt milionu příznivců této skupiny varovný signál. “Je možné, že to berou z recese, ale v okamžiku, kdy i tou recesí ublíží, tak už k tomu ublížení dojde. To tady identifikujeme, máme řadu lidí, kteří jsou tím hluboce zasaženi,“ podotkl Kocáb.

Jeho úřad výsledky debaty vyhodnotí, zatím se však do situace nebude vměšovat. "Budeme ji pozorovat," dodal zmocněnec pro lidská práva.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme