Řidiči si musí do konce roku vyměnit autolékárničky

Majitelé vozidel si do konce letošního roku musí upravit své lékárničky. Podle vyhlášky ministerstva dopravy musí lékárnička obsahovat resuscitační masku, fólii proti prochladnutí a leták s návodem, jak postupovat při dopravní nehodě. Povinnosti majitelů aut dnes připomněl ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárnička

Lékárnička | Foto: AMESA

Vyhláška nově upravuje i parametry současného vybavení lékárniček, určuje například velikost náplastí, savost obvazu nebo délku nůžek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové vyhlášce, která upravuje obsah autolékárniček, mluvil na Rádiu Česko dopravní expert Stanislav Huml.

„Na novém povinném vybavení se mi líbí zejména resuscitační maska, která každému z nás, když přijedeme k dopravní nehodě, umožňuje hygienickým způsobem poskytnout dýchání z úst do úst. Spoustě lidí to vlastně umožní pomoc, aniž by se obávali, že chytí nějakou nemoc,“ říká dopravní expert Stanislav Huml, podle kterého až třicet procent českých řidičů jezdí s lékárničkou s prošlými obvazy a náplastmi.

„V případě, že si nyní chce řidič pořídit novou lékárničku, která vyhovuje nové vyhlášce, musí si ji v obchodě důkladně zkontrolovat. Obchodníci se samozřejmě budou snažit prodat lékárničky staré,“ uvádí Huml a dodává:

„Samozřejmě je také možné vzít si předpis k ruce, podívat se, co v lékárničce je a potřebné jednotlivé věci dokoupit. Osobně bych se ale přiklonil ke koupi nové lékárničky, především jestli je autolékárnička staršího data výroby.“

V případě výjezdu do zahraničí platí takzvaná Vídeňská úmluva, která říká, že výbava vozidla se řídí předpisy státu, kde je vozidlo registrováno. Cizinců se proto změna naší vyhlášky nedotkne.

Ministr Slamečka také připomněl snahu ministerstva zavést plošnou povinnost užití zimních pneumatik od listopadu do března. Ta by platila nejdříve od listopadu roku 2011.

Martina Mašková, Alena Adamcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme