Kyberšikana je šířící se fenomén

Podle posledního průzkumu se obětí kyberšikany už stalo deset procent dětí a toto číslo se bude podle odborníků zvyšovat. Do tohoto kontextu zapadá dnešní konference ‚Kyberšikana a ochrana osobních údajů aneb Kam až to může zajít na internetu,‘ na které v Senátu diskutují učitelé, ministryně školství Daniela Kovářová a také odborníci z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti u počítače

Děti u počítače | Foto: Corbis

Elektronická komunikace dokáže život ulehčit, ale někomu ho může dokonce i zničit. Kvůli ní se totiž zdokonalily způsoby, jak ubližovat ostatním. Obtěžování přes SMS a MMS zprávy, on-line videa či emaily se říká kyberšikana a zvlášť silně může dopadat na školní děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšiřující se kyberšikaně mluvila na Radiožurnálu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Konferenci na téma Kyberšikana a ochrana osobních údajů, iniciovalo vedení pražského Gymnázia mezinárodních a veřejných vztahů. Jeho ředitelka Renata Zajíčková Radiožurnálu potvrdila, že akci svolala na základě konkrétního případu, který musela řešit.

„Studentka natočila vyučujícího, založila potom na Facebooku účet a rozpoutala tím minikampaň, která haněla toho vyučujícího. Já jsem najednou musela učinit rozhodnutí, hledala jsem v legislativě a zjistila, že konkrétní metodické pokyny pro ředitele a zástupce škol chybí,“ řekla Zajíčková.

„Je to úplně nový fenomén, který se objevil na celém světě. Bohužel obětí jsou často děti, které jsou bezbranné. Problémem je i to, že děti nevědí, co mohou. Na školách tak registrujeme množící se případy nahrávání učitelů a jejich vyvěšování na internet. Mnohdy ani učitelé ani rodiče nevědí, co je povoleno a co ne,“ uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Podle ní se v zahraničí objevily i případy, kdy pod vlivem kyberšikany sáhly děti na svůj život.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kyberšikaně mluvil na Rádiu Česko Pavel Vichtera, koordinátor projektu Saferinternet.cz.

"Mnohdy si pachatelé ani neuvědomují, co činí a jaké následky jejich chování může mít jak pro oběti kyberšikany, tak pro ně samotné. Často pak stačí domluva,“ konstatuje Pavel Vichtera, koordinátor projektu Saferinternet.cz.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Václav Sochor, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme