Počet exekucí roste, loni jich bylo téměř čtvrt milionu

Exekutoři mají čím dál větší vliv na naše životy. Počet exekucí roste každým rokem, jen loni jich bylo před sedm set tisíc. Zároveň s tím se množí i stížnosti na jejich práci a roste i potřeba ji lépe kontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neplatičům hrozí exekuce

Neplatičům hrozí exekuce | Foto: a-kontra.net

Pověst Exekutorské komory byla v minulosti silně pošramocena, skandály doprovázely bývalého šéfa komory Juraje Podkonického, problematické bylo spuštění Centrální evidence exekucí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O převedení dohledu nad exekutory mluvili předsedkyně senátu na Nejvyšším správním soudu Daniela Zemanová a viceprezident exekutorské komory Jiří Prošek

Odborníci a politici dospěli k názoru, že exekutorská komora není schopná řešit prohřešky svých členů. Zákonodárci tedy přesunuli tuhle pravomoc na Nejvyšší správní soud.

První výsledek dohledu ale dopadl tristně. Projednávat se měly dvě kárné žaloby podané na exekutory Jiřího Doležala a Jana Grosama, oba případy ale byly odročeny. První kvůli nemoci, druhý proto, že se obžalovaný exekutor k soudu nedostavil.

Drahé řešení

Předsedkyně příslušného senátu na Nejvyšším správním soudu Daniela Zemanová nepovažuje přesun pravomocí za systémový. Navíc je to podle ní velmi drahé řešení.

„Profesních komor je víc a nelze vždy přenášet odpovědnost na soud. Je také otázkou, zda nejprve neměl nastat zvýšený výkon dozoru ze strany ministerstva spravedlnosti nad exekutorskou komorou, včetně kárného řízení,“ řekla Zemanová.

Viceprezident exekutorské komory Jiří Prošek tvrdí, že důležitost a podstata komory byla přesunutím pravomocí snížena. Soudci Nejvyššího správního soudu navíc patří mezi právní špičky a podle Proška není nejvhodnější, aby právě oni rozhodovali o jednotlivých profesních komorách.

„Ve většině případů se nejedná o tak závažný typ rozhodování aby ho řešili elitní soudci této země,“ řekl Prošek.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme