Špatní průvodci dělají Česku ostudu. Změna může přijít až po volbách

V Česku přibývá nekvalifikovaných turistických průvodců, kteří bez potřebných znalostí a jazykového vybavení kazí republice dobré jméno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Nahrává jim současná legislativa. Neradostnou situaci proto chce řešit ministerstvo pro místní rozvoj.

V červenci 2008 totiž byla průvodcovská činnost přeřazena do živností volných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průvodci kazí jméno Česku

„Takže stačí být plnoletým a plnoprávním občanem a můžete takovou živnost získat, aniž byste k tomu měl nějaký vzdělanostní předpoklad,“ vysvětlil náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba.

Změnu přinese jen novela zákona

Ministerstvo tak uvažuje o znovupřeřazení průvodcovství do živností vázaných.

„Pak by byla nutná kvalifikace. Usilujeme o to, aby cizí státní příslušníci, kteří chtějí průvodcovskou činnost provozovat, museli projít stejnou procedurou jako naši průvodci například ve Francii, Itálii či Rakousku,“ upřesnil Koliba.

Průvodci by poté podléhali kontrole živnostenských úřadů.

„Stačilo by pouze převzít to, co funguje v již zmíněných státech Evropské unie. Uchazeč by musel prokázat oprávnění k činnosti z příslušné domovské země a dokázat, že není trestně stíhanou osobou. Vše by musel nahlásit před prvním poskytnutím služby na území České republiky,“ pokračoval náměstek.

Podle jeho odhadů působí v České republice až jedna třetina nekvalifikovaných průvodců.

K prosezení změny bude nutná změna zákona, kterou by musela odhlasovat poslanecká sněmovna vzešlá z nadcházejících voleb.

„Podle mých informací připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu novelu živnostenského zákona. Doufám, že se nově zvolená poslanecká sněmovna bude novelou v brzké době zabývat a náš návrh schválí,“ dodal Koliba

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme