Šéf České filharmonie tvrdí, že ho ministr chce odvolat

Ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin tvrdí, že ho ministr kultury Václav Riedlbauch chce zítra odvolat. Důvodem by mohly být výsledky auditu hospodaření filharmonie, který dokazuje, že Riedlbauch jako někdejší dlouholetý šéf českých filharmoniků špatně nakládal s penězi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Darjanin

Vladimír Darjanin | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle informací Českého rozhlasu jde skoro o stomilionový propad v rozpočtu našeho největšího a nejstaršího orchestru.

„Pro mě to není důležité, jestli tam byl pan Riedlbauch nebo někdo jiný. Já se chovám jako normální manažer, který přišel do instituce a potřebuje zjistit stav věcí čtyři, pět let nazpátek,“ uvedl ředitel filharmonie Darjanin.

Proti jeho možnému odvolání se už postavili členové České filharmonie a své stanovisko včera zaslali premiérovi Janu Fischerovi.

Darjanin ve střetu zájmů?

Zástupci ministerstva kultury Darjaninovo prohlášení odmítli. Ředitel Odboru umění a knihoven ministerstva František Zborník o údajném odvolání podle svých slov neví. Je to právě on, který přímo s Českou filharmonií jedná.

„Pokud já vím, žádné odvolání ředitele České filharmonie se nechystá. Ale pokud vím, tak na ministerstvu kultury se mluví o České filharmonii v souvislosti se střetem zájmů pana Darjanina jako ředitele ČF a jako intendanta festivalu Dvořákova Praha. A to střetem zájmů v etické rovině, nikoli právní. O tom diskutujeme, ale o jiných věcech ne,“ sdělil Radiožurnálu Zborník.

Darjanin a Riedlbauch by se měli setkat zítra.

Marika Táborská, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme