Češi nejsou schopni akceptovat rozdílné názory, varují politologové

Útoky, které v posledních dnech provázejí volební mítinky sociální demokracie, by se mohly na zbytku kampaně podepsat víc, než bylo dosud obvyklé. Vedení ČSSD dnes oznámilo, že už nebude potenciální voliče oslovovat na náměstích, ale že za lidmi vyrazí do firem a škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předvolební mítink ČSSD

předvolební mítink ČSSD | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Kromě toho oznámili sociální demokraté, že budou do voleb bojkotovat několik předních deníků a týdeníků, protože údajně vyvolávají atmosféru nenávisti, ve shodě s českými pravicovými stranami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Znoj a Vladimíra Dvořáková v Ozvěnách dne.

„Dá se pochopit, proč se sociální demokracie takto rozhodla. Mítinky byly pro ČSSD už kontraproduktivní, protože už se psalo jen o tom, kdo vytáhl jaký transparent a podobně. A teď se k tomu ještě přidaly ty nešťastné útoky,“ řekl zástupce ředitele Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milan Znoj.

Podle profesorky politologie z Vysoké školy ekonomické Vladimíry Dvořákové současná situace na mítincích překračuje rámec, který je pro naši společnost a demokracii běžný. „Na druhou stranu, já bych teď neopouštěla ani mítinky, ani média,“ podotkla.

V Česku se vytváří zvláštní situace, domnívá se Znoj. „Negativní kampaň se už u nás objevila, ale nikdy to nedošlo tak daleko, aby se na veřejnosti odehrály útoky na mítinky,“ připomněl Znoj.

Dvořáková poukazuje také na fakt, že česká společnost není schopna akceptovat pluralitu názorů, ale naopak staví proti sobě pravici a levici jako úhlavní nepřítele. „Tam už se dostáváme mimo rámec demokracie,“ varuje.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme