Ministr kultury odvolal šéfa České filharmonie Darjanina

Napětí kolem České filharmonie vyústilo v odchod jejího ředitele. Vladimíra Darjanina dnes odvolal ministr kultury Václav Riedlbauch, kterého Darjanin před necelým rokem ve funkci vystřídal. Důvodem jsou podle ministra nejasnosti v hospodaření i v rozpočtu na rok 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Darjanin

Vladimír Darjanin | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Šéf resortu tvrdí, že jeho nástupce nebyl schopen řídit hudební těleso. Darjanina také v minulosti opakovaně kritizoval za to, že vedle vedení filharmonie coby příspěvkové organizace pokračoval i ve svém podnikání v několika společnostech kulturního zaměření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem České filharmonie sleduje redaktorka Radiožurnálu Michaela Vetešková

Darjanin to ale jako střet zájmů nevnímal. Podle něj mohly být důvodem odvolání výsledky auditu v hospodaření nejznámějšího tuzemského hudebního tělesa, který prý dokazuje, že Riedlbauch jako někdejší dlouholetý šéf českých filharmoniků špatně nakládal s penězi.

“Pro mne to není, jestli tam byla pan Riedlbauch nebo někdo jiný. Já se chovám jako normální manažer, který přišel do instituce a potřebuje zjistit stav věcí z minulosti třech čtyřech let. Samozřejmě jsem instituci převzal s jejím programem, s jejími finančními ohodnoceními a tak dále, a to nezakládalo, že to do budoucna bude velmi dobré pro Českou filharmonii,“ uvedl Darjanin.

Podle něj šlo o mnohamilionový propad v rozpočtu České filharmonie. Když na tuto skutečnost upozornil ministra Riedlbaucha, ten prý nereagoval. Darjanin pak podle svých slov začal právě ze strany ministerstva pociťovat nátlak na svou osobu.

To ministr kultury pro Český rozhlas popřel. Řekl, že k odvolání ředitele se rozhodl během dopředu naplánované schůzky s Darjaninem. “Říkal jsem si, že počkám na výsledek schůzky, která byla plánovaná na dnešní dopoledne, ale zažil jsem tam eskamotáž něčeho, co prostě být nemělo. Na základě toho jsem se rozhodl definitivně, že toto nemá žádné dobré řešení, tak jsem ho odvolal,“ řekl Riedlbauch.

Dodal, že filharmonii teď vede výkonná ředitelka orchestru Kateřina Růžičková. V nejbližší době ministr vypíše výběrové řízení na tento post.

Darjanin o svém možném odvolání informoval novináře už včera. Zástupci ministerstva kultury přitom jeho prohlášení odmítli s tím, že se k žádnému takovému kroku ministr Riedlbauch nechystá. Proti možnému odvolání ředitele se už ve středu postavili také členové České filharmonie a své stanovisko zaslali premiérovi Janu Fischerovi.

Krize filharmonie pokračuje

Vladimír Darjanin vystřídal v čele filharmonie právě nynějšího ministra. Jak připomněl vedoucí redakce vážné hudby Českého rozhlasu 3 Petr Veber, jejich vztahy nebyly ideální. Kontroverze provázelo i působení samotného Darjanina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v České filharmonii hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu vedoucí redakce vážné hudby ČRo 3 Petr Veber

„Pochybnosti byly už kolem výběrového řízení za minulého ministra Václava Jehličky. Z prvního kola vzešel Vladimír Darjanin pouze jako doporučení pro případné uvažování do druhého kola, nakonec byl jmenován už v tom okamžiku. Měl od začátku stigma kontroverzní osobnosti, a to nejen z tohoto důvodu, ale i některým svými kroky, které potom podnikal,“ řekl Veber.

Podle něj v hudebních kruzích panuje názor, že Darjanin nebyl pro filharmonii správnou volbou. Veber také souhlasí s výhradami ministerstva, že ředitel neukončil své podnikatelské aktivity, zejména na festivalu Dvořákova Praha. „Tam je jasný, přinejmenším etický, pokud ne přímo právně prokazatelný střet zájmů, protože pronajímá Rudolfinum sám sobě,“ podotkl Veber. „Každopádně filharmonie je už dvacet let v krizi a toto je pokračování,“ dodal.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme