V Praze se dnes udělují Ceny Paměti národa

Dnes večer se udělují Ceny Paměti národa. U příležitosti konce druhé světové války pořádá sdružení Post Bellum na pražském Žofíně koncert ‚My jsme to nevzdali‘. V průběhu večera dostanou toto ocenění čtyři osobnosti, které svým životem přispěly ke svobodě české společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Paměti národa

Cena Paměti národa | Foto: Jakub Fabel, Post Bellum

Na cenu bylo nominováno 1350 pamětníků, které Post Bellum za posledních 10 let natočilo. „Ze všech těchto výjimečných a velice zajímavých lidských osudů vybral sedmdesáti členný tým čtyři osobnosti, kterým jsme se touto cestou rozhodli veřejně poděkovat za jejich statečné činy,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel občanského sdružení POST BELLUM.

Cena je vyrobená ze skla a kamene, který pochází z Karlova mostu a byl nalezen na břehu řeky Vltavy po nechvalně známé rekonstrukci této památky. Ceny bude předávat například spisovatel Jiří Stránský, katolický kněz Tomáš Halík anebo bývalý prezident Václav Havel.

Koncert k výročí konce 2. světové války

Na koncertu vystoupí například Aneta Langerová, Ondřej Ruml, Monika Načeva, Robert Nebřenský nebo Zdeněk Bína. Program koncertu je rozdělen do čtyř bloků představující etapy v historii naší země od roku 1938 až do dneška.

„V každém bloku budou dvě písně, které zazpívají interpreti. Ty dvě písně by měly být nějakým způsobem typické pro tu dobu. Zároveň v tom bloku bude vždycky dobový spot v trvání minuta minuta a půl. To znamená sestřih archivních materiálů, které tu dobu budou nějak zásadně komentovat. Takže když dám příklad, pokud jsme v roce 1938, tak jsou to záběry obsazení Sudet, rok 39 německá okupace a tak dále,“ vysvětluje spoluorganizátor večera, režisér Václav Marhoul.

Koncert odvysílá Radiožurnál večer od 20-ti hodin v přímém přenosu.

Sdružení POST BELLUM již více než 10 let zaznamenává svědectví vzpomínek pamětníků, válečných veteránů, bývalých vězňů koncentračních táborů, politických vězňů, disidentů, ale i komunistů, agentů StB a současně také mapuje příběhy obyčejných lidí, kteří se stali svědky významných událostí 20. století.

Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme