Mrak sopečného popela znovu zasáhl Česko

Mrak sopečného prachu z islandské sopky už komplikuje letecký provoz i nad Českem. Řízení letového provozu uzavřelo vzdušný prostor nad jihem Čech. Lety se zatím rušit nemusí, letouny mohou uzavřenou část obletět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový oblak sopečného prachu z islandského vulkánu Eyjafjallajökul

Nový oblak sopečného prachu z islandského vulkánu Eyjafjallajökul | Foto: AFP

„S ohledem na aktuální vývoj byl český vzdušný prostor ve své jižní části uzavřen. Situaci budeme nadále monitorovat a vyhodnocovat na základě map, které obdržíme od organizace Eurokontrol,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Do půlnoci by se podle meteorologů měl popel rozšířit nad celé území republiky. Vyšší koncentrace prachu mají být hlavně na Moravě. K rozšíření bezletové zóny by mohlo dojít zítra po osmé hodině ranní, kdy bude úřad znát nové údaje z Eurocontrolu.

Stovky zrušených letů

Během dne už museli uzavřít letiště na severu Portugalska, severozápadě Španělska a na severu Itálie. Desítky letů zrušila také Ženeva. Odpoledne se pak uzavřelo letiště v Mnichově. Rakousko přerušilo provoz na letišti v Innsbrucku a Salcburku, uvažuje se také o uzavření letišť v Linci a Vídni.

Od první erupce třináctého dubna aktivita sopky Eyjafjallajökul poklesla, zatím to ale nevypadá, že by měla zcela ustat.

Igor Maňour, Petr Medek, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme