Vědci symbolicky přestěhují Kopicovou na ministerstvo průmyslu

Stěhování ministryně školství. Tak se jmenuje happening, který dnes před budovou ministerstva školství organizuje občanské sdružení Fórum Věda žije! Upozornit chce hlavně na roli, kterou současná ministryně resortu Miroslava Kopicová hraje směrem k české vědě a jejímu efektivnímu financování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti tunelování vědy

Demonstrace proti tunelování vědy | Foto: Tomáš Adamec

Poukázat přitom chtějí i na její působení v radě pro výzkum, vývoj a inovace. Právě rada je podle předsedy Fóra Věda žije! Martina Krummholze pod vlivem průmyslové lobby, proto účastníci akce symbolicky ministryni přestěhují na ministerstvo průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové Radě pro výzkum, vývoj a inovace a nadějích s ní spojených mluvil na Rádiu Česko předseda Akademie věd Jiří Drahoš

„My nepožadujeme více financí, ale chceme, aby veřejné finance, které na vědu a výzkum jdou, byly smysluplně rozdělovány a šly tam, kde skutečně najdou efektivní uplatnění. Tomu tak v současné době není,“ řekl Krummholz a dodal:

„Vládní rada pro výzkum, vývoj a inovace podléhá do značné míry průmyslové lobby. „A právě v tomto směru z našeho úhlu pohledu hraje velmi negativní roli ministryně Kopicová,“ dodal Krummholz.

I proto se naděje mnohých vědeckých pracovníků upírají k nové Radě pro výzkum, vývoj a inovace, jejíž složení schválila vláda na svém posledním zasedání. Zastoupení v ní budou mít vysoké školy, Akademie věd, Svaz průmyslu a dopravy a Rada veřejných výzkumných institucí, která sdružuje výzkumné instituce zřízené ministerstvy a kraji. Mezi sedmnácti členy bude také premiér a ministr školství.

„Nové složení rady je výrazným posunem směrem k vyšší kvalitě. Oceňuji, že premiér novou radu jmenoval. Bude to z mého pohledu kvalitnější rada než ta předchozí. Její členové jsou zárukou větší objektivity a lepšího fungování rady. V dnešní radě již nešlo o vědu a výzkum, ale o partikulární zájmy jednotlivých skupin,“ uvedl předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Vědci také nejsou spokojeni s metodikou hodnocení výsledků vědecké práce, kterou vypracovala dosavadní rada.

„V současné době probíhá na ministerstvu školství mezinárodní audit výzkumu a vývoje, jehož součástí by mělo být také posouzení hodnocení výsledků vědy a výzkumu. Podle mého názoru by se mělo počkat na výsledky tohoto auditu a novou metodiku hodnocení bychom měli posléze přizpůsobit mezinárodním kritériím,“ dodal Drahoš.

Veronika Malá, Alena Adamcová, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme