Kvůli plagiátorství na brněnské MU vzniknou etické komise

Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně se zabývá třemi údajnými případy plagiátorství. Univerzita kvůli tomu zřizuje dvě etické komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykova univerzita v Brně - Filozofická fakulta

Masarykova univerzita v Brně - Filozofická fakulta | Foto: archiv autora

Kromě dvou bývalých studentek, které měly bez citací použít několik stránek z odborného časopisu, čelí podezření i vedoucí katedry občanského práva Josef Fiala. Jeho případ je ale odlišný.

Před sedmi lety totiž publikoval vlastní článek, který se ve stejném periodiku objevil už v roce 1990. Všechny tři případy posoudí etické komise, věcí se zabývá i vedení Masarykovy univerzity.

„Pan rektor odvolal pana profesora Josefa Fialu z členství a předsednictví rigorózních komisí do vyšetření celé záležitosti a požádal vědeckou radu, respektive mě jako jejího předsedu, o souhlas s odvoláním pana profesora do vyšetření celé záležitosti,“ uvedla děkanka právnické fakulty Naděžda Rozehnalová.

Kvůli plagiátortsví už v březnu rezignoval děkan ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity Martin Svoboda. Svobodu obvinil Akademický senát, že opsal dvě knihy německých autorů a publikoval je v Česku ve skoro doslovném překladu. Jeho případ také zkoumá zvláštní komise.

Ivan Holas, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme