ČEZ se podle zelených vymkl kontrole státu

Strana zelených vyzvala zástupce ČEZ, aby zveřejnili některé údaje o této polostátní energetické firmě. Management společnosti zelení podezírají z nehospodárného nakládání s majetkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec

Zelení chtějí znát například dodavatele ČEZ, zahraniční akvizice firmy a kritéria pro posuzování a vyhodnocování investic. Odpověď chtějí ještě do voleb.

„Znepokojuje nás, že ČEZ provázejí naprosto neprůhledné nákupy, nevýhodné nákupy a ptáme se, kam tyto peníze ve skutečnosti plynou,“ uvedl předseda SZ Ondřej Liška v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Liška a Martin Říman v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Ptáme se, zda je pravdivá spekulace, která se šíří, že firma ČEZ řadu svých zakázek realizuje přes firmu, která patří firmě Appian Group, a my se ptáme, zda pan generální ředitel ČEZ Martin Roman má nějaký vlastnický podíl v této firmě.“

Podle zelených je potřeba zlepšit veřejnou kontrolu nad energetickým gigantem, dozorčí rada ji prý nevykonává dobře. „Vliv a síla ČEZ přerostly přes hlavu české vlády a de facto česká vláda a český stát žádnou kontrolu nad tímto podnikem nevykonává,“ prohlásil předseda Strany zelených.

Martin Říman, bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS, tvrzení zelených odmítá. Dozorčí rada akciové společnosti má podle něj práva a povinnosti upravené zákonem a může dělat jen to, co jí určuje zákon. „A v tomto smyslu zákona nepochybně dozorčí rada ČEZ svoje povinnosti plní.“

„Já bych řekl, že z vystoupení pana kolegy Lišky vyplývá to, že si Strana zelených tohle to mediálně vděčné téma, a ČEZ mediálně vděčný z různých důvodů je, vzala do vínku volební kampaně, aby nějakým způsobem byla více vidět,“ myslí si Říman.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme