Polský ministr Zdrojewski: Kultura naše národy sbližuje

Češi a Poláci si k sobě opět hledají cestu. Po dvaceti letech, kdy si užívali otevřené Evropy, se konečně navrací k sousedům. Tvrdí to alespoň polský ministr kultury Bogdan Zdrojewski na veletrhu Svět knihy, který se koná na pražském výstavišti. Právě Polsko je letos jeho česným hostem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět knihy Praha 2010

Svět knihy Praha 2010 | Foto: Press kit

„Letošní rok je pro nás velmi důležitý, stále probíhá festival Frederika Chopina, do toho začne projekt věnovaný vzpomínce na Czeslava Milosze - polského nositele Nobelovy ceny za literaturu. Spolupráce s Českem je pro nás velmi důležitá ze dvou důvodů. Za prvé kvůli sousedským vztahům. A za druhé spolu obnovujeme dávné přátelství. Ke spoustě věcí se obě země navrací, a to je velmi dobře,“ řekl Bogdan Zdrojewski.

Blízkost obou zemí, podobná historie a kulturní zázemí má na zpevňování vztahů podle ministra Zdrojewského velký vliv. Po dvacetiletí hledání se v Evropě, tak k sobě Poláci a Češi našli opět cestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor - ministr.mp3

„Velmi mi záleží na tom, aby byla vzdálenost mezi Prahou a Varšavou co nejmenší. Tak jako je často v našich srdcích. Během posledních 20 let jsme se trochu odloučili. Po otevření Evropy jsme byli fascinováni Paříží, Berlínem, Římem, kde jsme dobývali zkušenosti, hledali své místo. Ale ten čas je za námi. A jak řekl zesnulý prezident Lech Kaczyński, teď si uvědomujeme, že jsme sousedé a že jsme si blízcí. Máme spoustu společného, málo nás odlišuje,“ dodal polský ministr.

Zájem o polskou kulturu neklesá

Podle statistik narůstá v posledních letech zájem o polskou literaturu a kulturu. Každý měsíc se v Česku objeví jeden až dva překlady z polské poezie nebo prózy. To ale nelze bez kvalitní podpory a reklamy.

„ Reklama je potřebná, ale ne agresivní a vlezlá. My se totiž navzájem sledujeme se zájmem, ale neumíme často začít silné přátelství a naplnit ho. Často také nemáme ani na upevňování přátelství čas. Podle mě je proto nejdůležitější spolupracovat v oblasti kultury. Během těch dvaceti let částečného odloučení totiž nevzniklo nic převratného, trvalého. Všechny jistoty, které nás spojují tak zůstaly nezměněny,“ pokračoval Bogdan Zdrojewski.

A co si z polských kulturních akcí nenechá polský ministr ujít?

„Rok Chopina, polský mezinárodního festivalu, začal právě v Praze, v chrámu Svatého Víta. Což bylo velmi důležité, protože polská hudba v tak skvělém podání a zpracování se za posledních 20 let neobjevila. V rámci Chopinova festivalu nás čeká ještě dalších 30 akcí, a to nejen v Praze, ale i v Brně a jiných českých městech. Což mě velmi těší."

Svět knihy 2010 - plánek Výstaviště | Foto: Český rozhlas, svetknihy.cz

„Pokračují také výměny výstav a umělců, kteří přichází nejen z Prahy, ale nově i z jiných měst. Čeští muzikanti také doprovází v Polsku orchestry vážné hudby, ale i bluesové, jazzové nebo rockové kapely. Na výměny jezdí dirigenti, hudebníci nebo herci. Nově také spolupracujeme na výrobě koprodukčních filmu. Nejsou to drobnosti, ale jde už o ucelenou spolupráci,“ uzavřel polský ministr kultury Bogdan Zdrojewski.

Do neděle je možné navštívit veletrh Svět knihy na prazškém Výstavišti, kde se objeví přední polští autoři jako například Dorota Maslowska nebo Andřej Sapkowski. Přiznivci moderní hudby si mohou v pražském klubu NoD poslechnout koncert rockové skupiny Pustki.

Kateřina Procházková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme