Reforma justice: Soudci navrhují zrušení vrchních soudů

Cestou, jak zlepšit stav české justice by mohlo být zrušení vrchních soudů v Praze a Olomouci. V České televizi se na tom shodli předsedové Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Marián Vojtek

Podle Pavla Rychetského by ale přechod na třístupňový soudní systém byl obtížný a neobešel by se bez novely Ústavy.

„Hlavní příčinu nepřiměřené délky průměrného soudního procesu spatřuji zejména ve vadných procesních předpisech. Přechod na jednoduchou třístupňovou soudní soustavu bude mít jednoznačně viditelný efekt,“ řekl Rychetský v diskusním pořadu České televize a dodal:

„Aktuální soudní soustava je zbytečná a věcná i místní příslušnost soudu je sama o sobě oříškem, neboť u každé nové napadené věci se primárně řeší, ke kterému soudu patří. V rámci zmíněné třístupňové soustavě by jako soudy první instance fungovaly okresní soudy, jako odvolací pak krajské a dovolání by řešil Nejvyšší soud. Pak by problémy odpadly.“

S přechodem soudní soustavy ze čtyřstupňové na třístupňovou souhlasí i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která tvrdí, že třístupňová soustava by se měla znovu zavést i do státního zastupitelství.

„Soustava státních zastupitelství se odvíjí od soudní soustavy a za sebe mohu říci, že jsem příznivcem snížení počtu stupňů, což v praxi znamená opětovné zavedení třístupňového řízení soudů a státních zastupitelství,“ uvedla v diskusi Vesecká.

Podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové by to nebyla jednoduchá změna. Je podle ní také třeba zvážit, co pak s vrchními soudci. Rovněž by se také muselo vyřešit, co by se stalo s případy, které v odvolacím řízení rozhodují vrchní soudy.

„Je velmi jednoduché říci, že zrušíme vrchní soudy, ale tím vyvstane otázka, co se všemi případy, které se na vrchních soudech projednávají. Přikláním se k tomu, aby se změna týkala postavení nalézacích soudů, což znamená těch okresních. Na ně se obrací nejvíce občanů. Domnívám se, že by bylo dobré, kdyby se tam vraceli nejzkušenější soudci,“ řekla Kovářová.

Kovářová: Ministerstvo musí šetřit

Navzdory budoucnosti reformy justice, Kovářová plánuje dál snižovat výdaje resortu. Přistoupí i propuštění. Ministryně se obává zejména o rozpočet na letošní rok. Podle ní v uplynulých letech počet zaměstnanců na ministerstvu neustále rostl, některé z nich už prý ale resort nutně nepotřebuje.

Kovářová zatím propustila 30 zaměstnanců, což je 10 procent lidí na ministerstvu.


„Za situace, kdy velmi reálně hrozí snížení rozpočtových příspěvků si myslím, že prostředky na platy a tabulková místa jsou mnohem účinněji použitelná v justici a není za potřebí, aby byla navyšována místa na ministerstvu,“ uvedla ministryně spravedlnosti a dodala:

„Důvod aktuálního propouštění je ještě jeden. Za mého předchůdce byli přijati lidé, kteří měli na starosti české unijní předsednictví, ale ministerstvo po jeho skončení neopustili. Je proto logické se ptát, zda je v době ekonomické krize nutné, aby nutně pokračovali ve svých agendách."

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme