Přehrady na Karvinsku a Frýdecko-Místecku jsou plné

Stovky evakuovaných lidí, tisíce domácností bez elektrického proudu, zaplavené silnice a poničené domy - to všechno za sebou nechává velká voda na Moravě a ve Slezsku. Vytrvalý déšt má přitom ještě pokračovat. Tisíce lidí tak mají patrně před sebou bezesnou noc. Města pod Beskydy mají největší povodňový nápor teprve před sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na přehradě Olešná přepadala voda přes bezpečnostní přeliv

Na přehradě Olešná přepadala voda přes bezpečnostní přeliv | Zdroj: ČTK

Všech pět přehrad, které sbírají vodu z Beskyd je plných, voda tam teče přes bezpečnostní přeliv hrází. Odtékající vodu tak už nelze regulovat, hlásí naše zpravodajka Ivana Šuláková. Zbývající dvě přehrady, které zadržují vodu z Jeseníků - Kružbek a Slezská Harta, mají ještě rezervu. Podle meteorologů přesáhla hladina dolního toku řeky Olše úroveň stoleté vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Moravě a Slezsku shrnuli regionální reportéři Českého rozhlasu v podvečerních Ozvěnách dne

V Bohumíně na Karvinsku voda zaplavila už tři městské a dvě místní části města - Vrbici, Pudlov, Šunychl, Novou Ves a Kopytov. Částečně zaplavený je také Starý Bohumín. Z městské nemocnice se kolem 17. hodiny začali evakuovat zbylí pacienti. Část města byla v podveřer bez elektrického proudu.

Velká voda už má také první oběť. V části Třince Guty našli záchranáři mrtvou 69letou ženu.

Velké škody jsou i na Vsetínsku. Rozvodněné řeky tam zaplavily desítky domů, řada lidí musela své domovy opustit. Odpoledne se v obci Vidče zřítil menší domek. Školy v Rožnově pod Radhoštěm a ve Valašském Meziříčí vyhlásily ředitelské volno.

Reportér Martin Knitl ve Stalo se dnes po 21. hodině oznámil, že na Olši je někde vidět velmi mírný pokles, v Ostravě opustilo domovy 120 lidí. Vodohospodáři a meteorologové jsou v předpovědích nadějnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadějnější vyhlídky přiblížil ve Stalo se dnes po 21. hodině reportér Martin Knitl a situaci v Karviné popsal tajemník tamního magistrátu Roman Nogol

V Karviné večer evakuovali 250 pacientů Lázní Darkov, protože voda vytopila kotelnu a lázně nelze vytápět. Tajemník karvinského magistrátu Roman Nogol ve Stalo se dnes potvrdil, že dopravně je město prakticky odříznuté od okolí, ale základní infrastruktury funguje. „Prognóza je v této chvíli pozitivní, nicméně jsme připraveni k případným dalším evakuacím, pokud by to bylo nutné,“ řekl Nogol.

Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku | Foto: ČTK

Ve městě museli odpoledne znovu uzavřít hlavní tah na Ostravu. Stále tak platí uzavírka z Karviné ve směru na Český Těšín a Bohumín. Do města se dá dostat jedině složitě objížďkou přes Polsko a po železnici. Železničáři ale kvůli stoupající vodě uzavřeli část koridoru mezi Prahou a Ostravou v úseku Polanka - Ostrava-Svinov. Vlaky včetně pendolin jsou odkloněny přes Ostravu-Vítkovice - do Ostravy by měly normálně dojet, avšak se zpožděním.

Energetici vyhlásili kalamitní stav

Kalamitní stav energetici ho vyhlásili pro celý Moravskoslezský kraj a Vsetínsko. Kvůli silnému větru a hustému dešti byla kolem 18. hodiny bez proudu asi 7 000 domácností. To je asi o třetinu méně než dopoledne. Poruchy na vysokém i nízkém napětí přetrvávají na Krnovsku, Novojičínsku, Karvinsku, Opavsku i Ostravsku.

V částech Ostravy jsou desítky domácností také bez tepla a teplé vody. Zároveň na mnoha místech stoupají hladiny řek, obce pokračují v evakuaci lidí z nejohroženějších oblastí.

Vláda rozhodla o pomoci stovek vojáků

Krizová linka Zlínského kraje
577 043 171
Krizové linky města Bohumín

596 092 127 nebo 596 092 235
Krizová linka
Rožnov pod Radhoštěm
571 661 230
Povodňová linka Hranice na Přerovsku

581 828 180

S likvidací následků povodní by v Moravskoslezském kraji mohlo pomoci až 800. Souhlasíla s tím vláda. Už teď o ně mohou kraje žádat, podle konkrétních potřeb. Krajům mohou na pomoc vyrazit ženisté, příslušníci záchranných rot a další specialisté, jako například geodeti. Vláda také počítá s vyčleněním finančních prostředků na odstranění následků povodní. Už teď má ale připraveny peníze pro okamžitou pomoc Pomoc připravují i nevládní organizace. V úterý se mají jejich zástupci sejít a sestavit plán následné spolupráce v postižených oblastech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí vlády o armádní pomoci informoval v Ozvěnách dne reportér Z. Zykmund

Ministr vnitra Martin Pecina v Ozvěnách dne řekl, že při své dnešní návštěvě Frýdku Místku a Karviné mu situace připomínala povodně z roku 1997. „Okamžik, kdy začne pomáhat vláda teprve nastane. První náraz je vždy na složky integrovaného záchranného systému, samozřejmě rozhodování o vyhlášení stavu nebezpečí je na krajských orgánech.“ A ocenil dosavadní práci záchranářů.

Až voda opadne

Starosta Bohumína Petr Vícha Českému rozhlasu řekl, že největší problém nastane, až voda odpadne. „Budeme pak potřebovat každou ruku, abychom pomohli lidem od bahna, s nábytkem. Nastoupí sociální pracovníci, kteří budou obcházet zaplavené rodiny, nabízet sociální dávky, musí se odklízet uhynulá zvířata. Máme zkušenosti z roku 1997,“ připomněl Vícha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Bohumína Petr Vícha a ministr vnitra Martin Pecina přiblížili posluchačům Českého rozhlasu aktuální vývoj

Rady ČHMÚ
Vzhledem k velmi nebezpečnému vývoji počasí ve zmiňovaných oblastech ČHMÚ opět doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho další prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ) a dle situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření:
- Uposlechnout pokynů místní samosprávy, policie a hasičské záchranné služby
- Varovat sousedy, zejména staré lidi.
- Přestěhovat zvířata, automobily, cennosti a další věci do bezpečí ve vyšších polohách (do patra apod.).
- Připravit se na náhlé vypnutí elektřiny a plynu. Odpojené elektrické spotřebiče přesunout na bezpečné místo.
- Maximum protipovodňových opatření provést v denní době. Za tmy a bez elektrického proudu je vše mnohem komplikovanější.
- Připravit se na možnou evakuaci, vzít s sebou doklady, nezapomenout na potřeby dětí a domácích zvířat.
- V postižených oblastech pravděpodobné omezení individuální i veřejné dopravy.
- Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
- Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.

Pomáhá i Český červený kříž. Pobočka v Hradci Králové už vypravila první zásilku pomoci pro povodněmi postižené Karvinsko. Na cestu vyjelo několik vozidel s materiálem pro stovku evakuovaných lidí, potvrdila Radiožurnálu před odjezdem Marie Hlaváčová z Červeného Kříže.

Policista u splavu na rozbouřené Ostravici v Ostravě-Hrabové | Foto: ČTK

Úřady a politici nesplnili velkou část slibů, které dali veřejnosti po povodních v roce 2000. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na to v souvislosti s povodněmi na Moravě upozornila zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová. Podle ní je úřad ochránce práv připravený obětem záplav pomoci.

Povodně ohrožují nejen Česko, ale také okolní státy, Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu. Stejně tak zde naleznete i předpověď počasí.

Milan Kopp, Andrea Brtníková, Renáta Prátová, Ivana Šuláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme