Hladiny řek stoupají, pod vodou jsou i Troubky

Vzedmuté hladiny Olše, Odry a Bečvy a dalších řek dál ohrožují životy a majetek lidí na severovýchodě republiky. Dvoutisícová obec Troubky, symbol ničivých povodní z roku 1997, je opět pod vodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené Troubky

Zaplavené Troubky | Zdroj: ČTK

Do obce dorazila padesátiletá voda a v níže položených místech vystoupala až na metr. Stále pokračuje dobrovolná evakuace a lidé kteří nechtějí své domovy opustit, se stěhují do vyšších pater.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Troubek Radek Brázda

Na místě zasahuje několik jednotek hasičů a také vojáci. Panují obavy z rabování, policie proto hlídá některé opuštěné objekty. Hladina Bečvy by tu měla kulminovat odpoledne.

Troubky se staly v roce 1997 symbolem tragických záplav na Moravě. Živel zabil devět obyvatel obce, srovnal se zemí více než polovinu jejích domů. Žádnou ochranu před rozbouřenou Bečvou ale obec nemá dodnes, plány na výstavbu poldru v Teplicích nad Bečvou zůstávají stále jen na papíře.

Boj o trafostanice

V Bohumíně je ohrožena dodávka elektřiny pro domácnosti. V současnosti jsou v nebezpečí dvě trafostanice. Jejich odpojení by znamenalo přerušení proudu pro třiadvacet tisíc obyvatel.

Desítky nákladních aut už u trafostanice složily hromady jílu, aby zařízení ochránily před vodou. Hasiči současně odčerpávají vodu do okolních polí. Ta se ale rychle plní a spodní vodu už není kam vylévat.

Zatopená trafostanice v Bohumíně | Foto: ČTK

Pokud se naplní pesimistické scénáře, bude situace podobná jako v roce 1997, kdy byli lidé několik dní bez proudu a selhalo i telefonické spojení.

„Zatím se nám daří držet obě stanice v provozu. Pokud nepřijdou další vydatné srážky, mohlo by to snad dobře dopadnout,“ doufá tajemníkem bohumínské povodňové komise Lumír Macura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník bohumínské povodňové komise Lumír Macura

Rozvodněná říčka Stonávka komplikuje život v Těrlicku na Karvinsku. Zatopila chatovou oblast a ohrožuje domy podél toku. Problémy jsou hlavně v místní části Těrlicka Hradišti. Čtyři domy tam museli obyvatelé kvůli velké vodě opustit.

Až do odvolání je uzavřená ostravská Zoologická zahrada. Ačkoli není ohrožená povodněmi, vedení zahrady se rozhodlo zavřít brány pro návštěvníky kvůli jejich bezpečnosti. Prudký vítr a déšť totiž vyvrací stromy.

Moravskoslezský hejtman vyhlásí ještě dnes stav nebezpečí. Platit bude od půl desáté večer a to pro Bohumín, Karvinou a jejich okolí.

Voda postupuje na jih

Na povodeň se připravují i na dolním toku řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň platí ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Kulminaci vodohospodáři očekávají dnes večer nebo zítra ráno.

Zpevňování protopovodňové hráze na Hodonínsku | Foto: ČTK

V Hodoníně desítky hasičů a dobrovolníků tam bojují s časem. Celou noc i teď zpevňují pytli s pískem hráz, která chrání před velkou vodou Mikulčice a národní památku Velkomoravské hradiště. Na některých místech v Hodoníně jsou připraveny mobilní hráze a stovky pytlů s pískem.

Dnes dopoledne zasedala povodňová komise. V případě nutnosti je jihomoravský hejtman Michal Hašek připraven vyhlásit stav nebezpečí.

Předpověď počasí je nepříznivá

Český hydrometeorologický ústav vydal novou výstrahu před povodněmi. Stav ohrožení dnes platí nejen pro Moravskoslezský, ale i Zlínský, Olomoucký i Jihomoravský kraj.

Podle předpovědních modelů mohou srážky opět zesílit. Hrozí tak další vzestupy řek. Včerejší maxima by ale už překonána být neměla.

„V průběhu dnešního dne by mělo spadnout dvacet až sedmdesát milimetrů srážek. Pokles hladin se zastavil a v některých případech začaly opět stoupat,“ potvrdil Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Britské vrtulníky

Kraje postižené povodněmi žádají vládu o pomoc. Ministr obrany Martin Barták řekl, že do Moravskoslezského kraje zamíří 500 vojáků.

„To číslo jsme schopni kdykoli navýšit. Armáda mimo to zasahuje v rámci integrovaného záchranného systému. 400 vojáků bylo v pohotovosti, zasahovaly naše vrtulníky, naše záchranné roty,“ uvedl Barták.

Vrtulníky na pomoc při povodních nabídly i britské vojenské jednotky, které jsou právě v Česku na cvičení Létající nosorožec. Vláda nabídku zatím nepřijala, podobné pomoci se ale do budoucna nezříká.

Pomoci můžete i vy

Nejrychleji na krizovou situaci zareagovala už včera Arcidiecézní charita Olomouc. Její pracovníci dovezli lidem do Valašského Meziříčí čisticí a desinfekční prostředky a deky.

Diecézní charita ostravsko-opavská dá ze svých zdrojů obětem povodní až půl milionu korun. K dispozici dala také své sbírkové konto a lidé, kteří chtějí pomoci, mohou využít dárcovské smsky.

Text zprávy je - psáno velkými písmeny - DMS POVODNE2010 a číslo 87777. Cena je 30 korun. Pokud chcete poslat víc, číslo konta diecézní charity je 5015003434/5500 s variabilním symbolem 333.

Informace o dopravě naleznete na našem webu stejně jako aktuální předpověď počasí.

Igor Maňour, Veronika Malá, Michal Záboj, Jana Zemková, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme