Východ republiky dál bojuje se záplavami

Situace na rozvodněných řekách na Moravě je nadále vážná. Zlínský kraj vyhlásil stav nebezpečí pro šest oblastí, třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity stále platí téměř na dvou desítkách míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy v Troubkách

záplavy v Troubkách | Zdroj: ČTK

Škody v řádech milionů

Na Moravě a ve Slezsku má pršet dál, ale srážky mají slábnout. Hladiny rozvodněných řek kolísají. Stoupat by mohly většinou už jen na dolních tocích. Nejhorší situace zůstává na Olši, Odře, dolní Bečvě a na Moravě, kde je třetí povodňový stupeň.

Finanční požadavky na povodně už překročily vládou uvolněných 50 milionů korun. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to řekl vicepremiér a ministr obrany Martin Barták s tím, že kabinet zřejmě uvolní další rezervy. Celkové účtování za současné záplavy je ale podle Bartáka otázkou příštích týdnů i měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čerpání financí na pomoc proti povodním vysvětlil ministr obrany Martin Barták

Ve státním rozpočtu je na povodně a podobné krizové situace vyčleněno 100 milionů korun. Kabinet má případně také k dispozici přes 3,5 miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě. Ministerstvo financí situaci sleduje a je připraveno v případě potřeby prostředky operativně uvolnit.

Kraje situaci zvládají

Práce, které mají zmírnit dopad ničivých povodní pokračují dobře a kraje zvládají koordinovat potřebnou pomoc. V terénu bylo nebo stále ještě je 2 800 hasičů, zapojil se také speciální útvar Hasičského záchranného sboru z Hlučína a samozřejmě stovky policistů a dalších dobrovolníků.

Evakuovat museli na 900 lidí, bohužel někteří nejdříve výzvy neuposlechli a hasiči pak museli zachraňovat celkem 238 lidí, a to už bylo technicky náročnější.

Energetici evidují na 7 000 domácností bez dodávek elektřiny. Kvůli povodním jsou výpadky energie na Karvinsku. Nové případy jsou také na Ostravsku, Novojičínsku a Opavsku.

Krutě zkoušené Troubky

Noční můra se změnila v realitu taky obyvatelům Troubek na Přerovsku. Záplavy vyhnaly místní z domovů - stejně jako v roce 1997. Tehdy se právě tato obec stala symbolem škod, které napáchaly katastrofální povodně. Dnes už voda v Troubkách začala opadat, většina vesnice je ale stále zaplavená. Hodně lidí bylo evaukováno - do sousedního Tovačova a Oplocan. Mnozí našli útočiště u příbuzných a známých. Někteří ale stále nechtějí opustit své domovy.

ministr Barták navštívil Troubky | Foto: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Povodňovou situaci v podvečer zachytili regionální reportéři Českého rozhlasu pro Ozvěny dne

Člen povodňové komise Zlínského kraje Milan Plesar v Ozvěnách dne připomněl, že hejtmanem vyhlášený stav nebezpečí potrvá do 24. května 2010 do půlnoci a týká se správních obvodů obcí s rozšířenou působností Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Kroměříž, Otrokovice a Uherské Hradiště. Za nejpotřebnější Plesar v současné chvíli považuje poskytování informacím postiženým občanům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo do Troubek zavedla posluchače Ozvěn dne reportérka Radka Kvasničková. V pořadu také hovořil člen povodňové komise Zlínského kraje Milan Plesar a ministryně životního prostředí Rut Bízková

Ministryně životního prostředí Rut Bízková pak v Ozvěnách dne pochválila práci integrovaného záchranného systému i přesnost předpovědí počasí. Při rekapitulaci dnešního jednání ústřední povodňové komise považuje za nejnaléhavější přípravu na likvidaci škod. „Samozřejmě ještě se velká voda valí na jižní Moravu a je třeba bedlivě naslouchat integrovanému záchrannému systému.“

Pojišťovny doporučují
V okamžiku, kdy klesnou hladiny toků a opadne i spodní voda je nutné zasažené prostory vysušit a vyklidit.
Pro rychlé vyřízení pojistné události je dobré udělat si seznam poškozených věcí, případně zničené předměty a prostory vyfotit.
V žádném případě nezapínat elektrospotřebiče a elektrorozvody dřív, než provedete revizi zasažených rozvodů.
Samozřejmostí by měla být i přísná hygiena a mytí rukou. K pití používejte jenom vodu, u které si můžete ověřit zdravotní nezávadnost.
Při všech odklízecích pracích používejte ochranné pomůcky, hlavně gumové rukavice a pevnou obuv.

V Bohumíně bojovali celý dnešek o zachování dodávky elektrického proudu. V nebezpečí se ocitly hned dvě trafostanice. Situaci v Bohumíně pak v pořadu Stalo se dnes popsala reportérka Silvie Mikulcová. „Situace je optimistická, třetích stupňů je stále méně. Výjimkou je ale Ostravice v úseku těsně pod přehradou Šance, vážnější problémy se už nečekají.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj V Bohumíně vylíčila ve Stalo se dnes reportérka Silvie Mikulcová a o předpovědi počasí mluvil Michal Riglevič z Českého hydromoteorologického ústavu

Policisté v Ostravě řeší zřejmě první případ rabování. Tři lidé se tam snažili vloupat do částečně zatopeného objektu a chtěli ukrást jízdní kola. Policie všechny díky oznámení občanů zadržela. Kriminalisté na případu pracují, podrobnosti zveřejní zítra.

záplavy v Ostravě - Výškovicích | Foto: ČTK

Povodně způsobují i problémy s pitnou vodou. Na Hranicku voda zaplavila prameniště Ústí. Bez zdroje kvalitní vody je tak asi sedm tisíc lidí ve dvaceti obcích - například v Býškovicích, Soběchlebech, Radotíně, či Rakově. Bez pitné vody jsou také Troubky. Krajský úřad v Olomouci zajišťuje nouzové zásobování

Na dolním toku řeky Moravy hladina v podvečer stále stoupala, a to v oblastech Strážnice na Hodonínsku a Lanžhotu na Břeclavsku. Řeka se už místy rozlévá do krajiny. Krajská povodňová komise ale uklidňuje, že řeka by ve větší míře majetek lidí ohrozit neměla.

Záplavy a zaměstnatelé

Povodně postihly desetitisíce lidí! Na mnoha místech voda zaplavila důležité silnice, podemlela koleje a doprava se tak zastavila i na železnici. Víc než 10 tisíc domácností v Přerově je navíc bez tepla a teplé vody. To všechno jsou důvody, proč se mnoho lidí nedostalo do práce. Zaměstnavatel by jim v takovém případě měl dát volno.

Obecně platí, že kdo se kvůli povodni nemohl dostat do práce, nebo se zapojil do záchranných prací má nárok na pracovní volno po dobu nezbytně nutnou - ovšem bez náhrady mzdy.

I ve chvíli, kdy už voda opadne a postižení lidé musí odklízet škody nebo vyřizovat úřední věci, mají nárok na neplacené volno. To už ale záleží na posouzení zaměstnavatele a osobní domluvě v každém individuálním případě.

Zvedá se solidaritra

Diecézní charita ostravsko-opavská dá ze svých zdrojů obětem povodní až půl milionu korun. K dispozici dala také své sbírkové konto a lidé, kteří chtějí pomoci, mohou využít dárcovské smsky.

Text zprávy je - psáno velkými písmeny - DMS POVODNE2010 a číslo 87777. Cena je 30 korun. Pokud chcete poslat víc, číslo konta diecézní charity je 5015003434/5500 s variabilním symbolem 333.

Informace o dopravě naleznete na našem webu stejně jako aktuální předpověď počasí.

Milan Kopp, Jana Tomková, Martin Knitl, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme